Zupa jagnięca z jabłkami i pigwą

orzeźwiająca i jednocześnie bardzo satysfakcjonująca opcja gotowania!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 39 % 9 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
kombinacje owoców z mięsem od dawna zdobią gruzińską kuchnię. Ale dopóki nie skosztowałem zupy jagnięcej z jabłkami i pigwą, pomyślałem, że to połączenie jest co najmniej zbyt egzotyczne. Ale teraz wiem na pewno: jabłka w połączeniu z jagnięciną są po prostu wspaniałe i jest to całkowicie niezaprzeczalny fakt kulinarny. Zapewniał mnie o tym kumpel, który zrobił tę zupę i poczęstował mnie nią. Po wypróbowaniu byłem zmuszony się z nim zgodzić i przepisać sobie przepis kulinarny. Nie mogę powiedzieć, że często gotuję to jedzenie, raczej na święta i kiedy mogę kupić trochę pigwy, ponieważ jabłka są stale w każdym uniwersum. Pokrój mostek jagnięcy na małe plasterki, nie oddzielając mięsa od kości. Gotuję przez czterdzieści minut, a następnie filtruję bulion. Podgrzej tłuszcz na patelni i usmaż jagnięcinę, posyp mąką każdy plasterek, drobno posiekaną cebulą. Opiekam w osobnym rondlu i wlewam go bulionem, dodaję ziemniaki w kostkę i pokrojone na ćwiartki kawałki obrane ze środka i skórki pigwy. Zupę solę i gotuję dalej na małym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki i posyp jedzenie przed podaniem. Musisz jeść tak szybko, jak to możliwe, bardzo niewielu uważa zimny tłuszcz jagnięcy za smaczny i nie zaliczam się do nich. Zupą z jabłkami i pigwą wspaniale jest powitać gościa z męczącej podróży. Z pewnością ucieszy się z ciepłego przyjęcia i obfitego domowego posiłku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy