deser truskawkowy z biszkoptem

słodycze będą zachwycone! Prosty przepis na wybredny! Strawberry trufle – trufla truskawkowa) to klasyczny deser kuchni angielskiej. Ten przepis kulinarny jest bardzo popularny ze względu na swój smak, łatwość przygotowania i apetyczny wygląd.
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 65 % 24 g
223 kcal
IG: 25 / 46 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój biszkopt w kostkę.Wlać 2 łyżki likieru

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj mleko z wanilią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, skrobię

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mieszaninę z mlekiem.Ponownie podpalamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy warstwami nasz deser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wstaw do lodówki na 2 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

najpierw musisz pokroić biszkopt w małe kostki, wlać 2 łyżki likieru na wierzch i pozostawić na chwilę do namoczenia. Konieczne jest smarowanie ciastek konfiturą. 
wlej mleko do rondla, dodaj wanilię i włóż laskę waniliową. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i wyłączyć.
dokładnie ubij żółtka z cukrem, aż uzyskasz biały krem. Dodaj tam mąkę, skrobię i wymieszaj, aż będzie gładka. Mieszamy powstałą mieszaninę z mlekiem. Teraz ponownie podpalamy patelnię i doprowadzamy do wrzenia, ciągle ubijając zawartość i wyłączamy. Dodaj likier i masło do śmietany, mieszaj, aż olej się rozpuści. Pozostaw krem na chwilę, włóż do lodówki, aby schłodzić przez 15 minut (możesz zastąpić krem gotowym, po prostu dodając tam Likier). Ubij śmietanę z częścią cukru pudru. W przygotowanych foremkach wkładamy warstwy: kawałki biszkoptu, jagody i śmietanę (można powtórzyć warstwy), zamykamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
gotowy truskawkowy trifl udekoruj migdałami, miętą i bitą śmietaną. Możesz podawać to jedzenie zarówno w dużym szklanym naczyniu, jak iw kilku małych przezroczystych miskach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Ciastka piaskowe - 318   kcal/100g
  • Ciastka - 318   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy