sos pesto z pietruszką do kanapek
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj składniki:
- dobrze umyj pietruszkę, oddziel liście od łodyg (potrzebujemy liści);
- obierz czosnek;
- zetrzyj ser na drobnej tarce.
2. Umieść natkę pietruszki, czosnek, ser i obrane ziarna orzechów włoskich (lub orzeszków piniowych) w pojemniku blendera. Wlać mieszaninę na początek 2 łyżki.oliwy z oliwek.
3. Rozpocznij proces mielenia i od czasu do czasu dodawaj trochę oleju.
konsystencja masy nie powinna być pastowata, nie miażdż składników do granic możliwości.
sos doskonale trzyma się w szklanym pojemniku w lodówce, dzięki czemu możesz przedłużyć przyjemność i udekorować nim makaron, pizzę i inne potrawy w dowolnym momencie.
Buon appetito!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g