sos pesto z pietruszką do kanapek

Udekoruj swoje Dania prawdziwym włoskim sosem! Jaki makaron lub prawdziwa Pizza obejdzie się bez włoskiego sosu? Niewielka ilość dostępnych składników i minimalny czas gotowania przekłada się na jedno smaczne słowo "pesto". Jasny, soczysty i naprawdę włoski. Nie wymaga rozwlekłości, lepiej szybko przystąpić do jej przygotowania :)
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 81 % 54 g
węglowodany 6 % 4 g
511 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Najpierw przygotuj składniki:
- dobrze umyj pietruszkę, oddziel liście od łodyg (potrzebujemy liści);
- obierz czosnek;
- zetrzyj ser na drobnej tarce.

2. Umieść natkę pietruszki, czosnek, ser i obrane ziarna orzechów włoskich (lub orzeszków piniowych) w pojemniku blendera. Wlać mieszaninę na początek 2 łyżki.oliwy z oliwek.

3. Rozpocznij proces mielenia i od czasu do czasu dodawaj trochę oleju.
konsystencja masy nie powinna być pastowata, nie miażdż składników do granic możliwości.

sos doskonale trzyma się w szklanym pojemniku w lodówce, dzięki czemu możesz przedłużyć przyjemność i udekorować nim makaron, pizzę i inne potrawy w dowolnym momencie.

Buon appetito!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy