pesto z bazylią

Chcesz zrobić uniwersalny sos? Bardzo smaczne! . Na świątecznym stole z reguły są zarówno mięso, jak i ryby. Kiedy nie chcę zawracać sobie głowy różnorodnością sosów, gotuję pesto. Ten włoski sos jest bardzo wszechstronny. Dość delikatny i jednocześnie pikantny smak! Ponadto jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 75 % 40 g
węglowodany 6 % 3 g
402 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Obierz czosnek.
2. Zmiel pistacje w blenderze.
3. Połącz pistacje, posiekany czosnek, drobno posiekaną bazylię i sok z cytryny w blenderze. Posolić.
4. Stopniowo mieszając, dodaj oliwę z oliwek.
5. Połącz mieszaninę z startym parmezanem i dobrze wymieszaj. Robię to za pomocą blendera.
6. Sos jest gotowy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy