ogórki we wrzącej marynacie na zimę

Jeśli lubisz umiarkowanie słodko-pikantne, ten przepis jest dla ciebie.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
19 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ogórki odcinamy ogony i napełniamy zimną wodą przez 3 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W sterylnych słoikach wkładamy umyte warzywa i ogórki, zalewamy wrzącą wodą przez 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę z wody, cukru, soli, octu i przypraw. Doprowadź marynatę do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę z ogórków, włóż czosnek i zalej gorącą marynatą, przekręć ugotowane pokrywki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sprzątamy w ciemnym miejscu. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy