skład / składniki
metoda gotowania
obierz paprykę z łodygi i nasion. Możesz pokroić na ćwiartki lub pozostawić w całości. W klasycznej wersji pieprz pozostaje nienaruszony
wlej Rast do szerokiej patelni. olej, ocet, woda, sól, cukier. Dodaj kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu. Umieść marynatę na średnim ogniu, aby się zagotowała.
posiekaj pietruszkę i seler osobno.Lepiej jest wziąć seler liściasty. Jeśli nie, ogonek jest również całkiem odpowiedni.
obierz czosnek, podziel na kliny.
Wrzuć czerwoną paprykę do wrzącej marynaty (cała ilość naturalnie się nie zmieści,więc okaże się partiami). Zablansować przez 2-3 minuty, włożyć do słoików, posypać selerem, natką pietruszki, liściem laurowym i czarnym pieprzem. I w tej kolejności postępuj z resztą papryki.
wlać wrzącą marynatę na wierzch. Sterylizuj przez 15-20 minut i zwiń.
jeśli nie zwijamy, szczelnie zamknij pokrywkę, ostudź i wstaw do lodówki na kilka dni. Następnie można użyć
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g