kwas wiśniowy z wiśni

ten kwas chlebowy jest prawdziwym zbawieniem w gorące letnie dni. Kwas chlebowy zrobiłem 2-3 razy w młodości z czarnego chleba. Z powodu braku doświadczenia kwas chlebowy okazał się słaby: albo proporcje nie były do końca przestrzegane, albo drożdże były niskiej jakości. Tym razem drożdże również zostały złapane, choć świeże, sądząc po dacie na etykiecie, ale od samego początku nie było reakcji. Ale z nowymi drożdżami wszystko okazało się po prostu wspaniałe. Nawet 10 godzin nie trzeba było nalegać - wystarczyło 7. Kwas chlebowy okazał się po prostu niesamowity.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
26 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Umyj wiśnie, posortuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i wanilinę i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wiśnie do syropu, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij patelnię z ognia i pozwól kompotowi ostygnąć. do 37 stopni. Oznacza to, że powinien być ciepły. Odcedź kompot. Nie potrzebujemy jagód, można je zjeść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę kompotu do szklanki, wlej do niej drożdże i pozostaw na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tym czasie na powierzchni powinna powstać pienista Czapka. Jeśli czapki się nie uformują, drożdże są niskiej jakości lub przeterminowane, a kwas chlebowy nie zadziała. Jeśli nie ma możliwości zastąpienia ich innymi, lepiej nie gotować dalej, aby nie zepsuć napoju. Możesz zrobić prosty kompot. I zostaw kwas chlebowy na później ze świeżymi drożdżami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej aktywowane drożdże do reszty kompotu i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię folią spożywczą lub gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. W rezultacie na powierzchni powinna pojawić się gęsta warstwa pianki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej kwas chlebowy z butelka lub słoik, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 2-3 dni do dojrzewania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy