skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Umyj wiśnie, posortuj.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i wanilinę i zagotuj.
Krok 3:
Włóż wiśnie do syropu, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Zdejmij patelnię z ognia i pozwól kompotowi ostygnąć. do 37 stopni. Oznacza to, że powinien być ciepły. Odcedź kompot. Nie potrzebujemy jagód, można je zjeść.
Krok 5:
Wlej trochę kompotu do szklanki, wlej do niej drożdże i pozostaw na 15 minut.
Krok 6:
Po tym czasie na powierzchni powinna powstać pienista Czapka. Jeśli czapki się nie uformują, drożdże są niskiej jakości lub przeterminowane, a kwas chlebowy nie zadziała. Jeśli nie ma możliwości zastąpienia ich innymi, lepiej nie gotować dalej, aby nie zepsuć napoju. Możesz zrobić prosty kompot. I zostaw kwas chlebowy na później ze świeżymi drożdżami.
Krok 7:
Wlej aktywowane drożdże do reszty kompotu i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Przykryj patelnię folią spożywczą lub gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. W rezultacie na powierzchni powinna pojawić się gęsta warstwa pianki.
Krok 9:
Wlej kwas chlebowy z butelka lub słoik, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 2-3 dni do dojrzewania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g