skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Dobrze umyj pomarańcze, a następnie obierz.
Krok 2:
Wraz ze świeżą możesz wziąć mrożoną skórkę. Bez rozmrażania spłucz zimną wodą.
Krok 3:
Następnie napełnij zimną wodą z kranu i pozostaw na dwa dni do namoczenia, aby gorycz zniknęła. Co 6-7 godzin zmieniaj wodę. Czas moczenia jest sprawdzany empirycznie, jest optymalny, aby uzyskać dobry wynik.
Krok 4:
Następnie opłucz skórkę pod bieżącą wodą, lekko wyciśnij dużą i oczyść z resztek membran łyżką. Pokroić w paski 0,5-0,6 cm.
Krok 5:
Blanszuj przygotowaną skórkę we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, spuść wodę.
Krok 6:
Opłucz skórkę, schładzając pod bieżącą wodą.
Krok 7:
Zmień wodę i dodaj do wrzącej wody 1h. l. sól / na 2L wody/, również blanszuj skórkę. Powtórz procedurę z solą jeszcze raz, usunie resztki goryczy.
Krok 8:
Blanszuj pod zamkniętą pokrywką, ale nie gotuj przez długi czas, ponieważ skórka została namoczona.
Krok 9:
W ten sposób skórka jest skuteczniej gotowana na parze. W sumie gotuj trzy razy, za każdym razem w świeżej wodzie. Dwa ostatnie razy z solą. I bardzo dobrze spłukać. Za każdym razem w wodzie będzie mniej zieleni.
Krok 10:
Następnie przygotuj syrop: - w 400gr cukru dodaj 200ml wody i wybierz coś z kwasu. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodaj ciepło i zagotuj.
Krok 11:
Wrzuć skórki do wrzącego syropu, gotuj na małym ogniu. Wyreguluj tak, aby cicho bulgotało, bez rozprysków i blaknięcia. Nie przykrywać pokrywką.
Krok 12:
Gotuj przez około 1 godzinę, aż syrop całkowicie się zagotuje. Upewnij się, że skórki się nie przypalają, ale prawie nie ma syropu.
Krok 13:
Wrzuć skórki do durszlaka lub sita i ostudź.
Krok 14:
Rozłóż na pergaminie w jednej warstwie i pozostaw do wyschnięcia na jeden dzień. Możliwe jest również w piekarniku o temperaturze 80 stopni z otwartymi drzwiami na kilka godzin, ale przy naturalnym procesie kandyzowane owoce będą smaczniejsze.
Krok 15:
Po dniu kandyzowane owoce wyschną, ale nadal będą lekko wilgotne i lepkie. Samo toczenie w cukrze, proszku lub do pieczenia w skrobi kukurydzianej można pozostawić do wyschnięcia. Dowolna opcja do wyboru. Wolę cukier puder, ta opcja jest dla mnie uniwersalna. Następnie pozostaw kandyzowane owoce do wyschnięcia na kolejny dzień, proces krystalizacji będzie w nich kontynuowany. Gotowy do przechowywania w lodówce w szklanym pojemniku. Kandyzowane owoce okazały się 460gr.
proces produkcji jest dość prosty, najbardziej pracochłonny jest rozkład do wyschnięcia.
a większość czasu zajmuje suszenie i moczenie. Nie byłem zbyt zadowolony z szybkiego przepisu do smaku, a kandyzowane owoce były twarde, więc wolę moczyć, a z szybkiego wziąłem przyjęcie z solą - usuwa gorycz. Uwielbiam używać tych kandyzowanych owoców do pieczenia. Możesz przygotować mieszankę, dodając skórki cytryny i mandarynki z gruboskórnych cytrusów, również bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g