skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój na małe kawałki cukinię, por, łodygi selera. Zmiel czosnek.
Krok 2:
Podgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj pory i seler. Dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj oliwę z oliwek.
Krok 3:
Dodaj czosnek i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, około 30 sekund.
Krok 4:
Dodaj cukinię i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
Krok 5:
Dodaj 25 g świeżych liści bazylii, dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj 1,2 l wody do warzyw. Doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel i gotować na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, cukinia powinna stać się miękka, ale nie stracić koloru.
Krok 7:
Wyłącz kuchenkę i za pomocą blendera w rondlu posiekaj warzywa grubo lub drobno, jak wolisz. Dodaj kolejne 25-30 g świeżych liści bazylii sól i czarny pieprz do smaku, 1 łyżka. oliwa z oliwek, sok z jednej cytryny i jeszcze raz ubij puree z zupy blenderem.
Krok 8:
Wlać zupę puree do porcji, na wierzch dodać kilka kropel oliwy z oliwek i posypać kawałkami sera, udekorować listkiem bazylii. Smacznego!
1. Pokrój cukinię, por, łodygi selera na małe kawałki. Zmiel czosnek.
2. Podgrzej w rondlu & nbsp; 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj & nbsp;pory i seler. Dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj oliwę z oliwek.
3. Dodaj czosnek i smaż, mieszając, około 30 sekund.
4. Dodaj cukinię i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
5. Dodaj 25 g świeżych liści & nbsp;bazylii, dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj 1,2 litra wody do warzyw. Doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel i gotować na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, cukinia powinna stać się miękka, ale nie stracić koloru.
7. Wyłącz kuchenkę i za pomocą blendera, w garnku posiekaj warzywa grubo lub drobno, jak wolisz. Dodaj kolejne 25-30 g świeżych liści bazylii sól i & nbsp;czarny & nbsp;pieprz & nbsp; do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny i jeszcze raz zmiksuj zupę za pomocą blendera.
8. Wlać zupę puree do porcjowanych talerzy, posypać kilkoma kroplami oliwy z oliwek i posypać kawałkami sera, udekorować listkiem bazylii. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g