zupa puree z cukinii z bazylią

zupa z puree z cukinii jest lekka, obfita, aromatyczna i pyszna. Zupa to puree z cukinii, wspaniałą rzeczą jest nie tylko świetne połączenie smaków - cukinia i zielona bazylia, ale także to, że szybko się gotuje. Jakieś 20 minut, a na stole pojawi się puree z cukinii-lekkie, satysfakcjonujące, pachnące i bardzo smaczne. Smacznego!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 57 % 4 g
węglowodany 29 % 2 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój na małe kawałki cukinię, por, łodygi selera. Zmiel czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj pory i seler. Dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj oliwę z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czosnek i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, około 30 sekund.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukinię i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 25 g świeżych liści bazylii, dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 1,2 l wody do warzyw. Doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel i gotować na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, cukinia powinna stać się miękka, ale nie stracić koloru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłącz kuchenkę i za pomocą blendera w rondlu posiekaj warzywa grubo lub drobno, jak wolisz. Dodaj kolejne 25-30 g świeżych liści bazylii sól i czarny pieprz do smaku, 1 łyżka. oliwa z oliwek, sok z jednej cytryny i jeszcze raz ubij puree z zupy blenderem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać zupę puree do porcji, na wierzch dodać kilka kropel oliwy z oliwek i posypać kawałkami sera, udekorować listkiem bazylii. Smacznego!

1. Pokrój cukinię, por, łodygi selera na małe kawałki. Zmiel czosnek.
2. Podgrzej w rondlu & nbsp; 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj & nbsp;pory i seler. Dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj oliwę z oliwek.
3. Dodaj czosnek i smaż, mieszając, około 30 sekund. 
4. Dodaj cukinię  i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1 minutę. 
5. Dodaj 25 g świeżych liści & nbsp;bazylii, dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj 1,2 litra wody do warzyw. Doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel i gotować na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, cukinia powinna stać się miękka, ale nie stracić koloru.
7. Wyłącz kuchenkę  i za pomocą blendera, w garnku posiekaj warzywa grubo lub drobno, jak wolisz. Dodaj kolejne 25-30 g świeżych liści bazylii sól i & nbsp;czarny & nbsp;pieprz & nbsp; do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny i jeszcze raz zmiksuj zupę za pomocą blendera.
8. Wlać zupę puree do porcjowanych talerzy, posypać kilkoma kroplami oliwy z oliwek i posypać kawałkami sera, udekorować listkiem bazylii. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy