skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso żółwia myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do garnka. Napełnij wodą. Natychmiast dodaj liście laurowe i sól. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy bulion do wrzenia.
2. Gdy bulion się zagotuje, usuń piankę. Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Bulion nie powinien gotować się gwałtownie, w przeciwnym razie stanie się mętny.
3. Usuń mięso z bulionu. Pozwól mu ostygnąć. Następnie oddzielamy od kości i kroimy. Jeśli mięso było bez kości, wystarczy je posiekać.
4. Bulion, w którym gotowano mięso żółwia, filtrujemy, wlewamy do rondla. Wysyłamy na słaby ogień. Bulion powinien się rozgrzać do ciepłego stanu.
5. Masło rozprowadzamy na patelni z grubym dnem, wysyłamy do ognia. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj.
6. Gotuj na złoty kolor, około 10-15 minut. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Seler czyścimy, drobno kroimy. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
7. Rozłóż warzywa na mące, wymieszaj. Dusić przez 5 minut. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Dodaj czosnek do garnka.
8. Po około minucie dodaj mięso żółwia. Okazuje się, że jest to gęsty sos.
9. Pomidory umyć, zmielić za pomocą blendera w puree. Rozłóż masę pomidorową na patelni. Natychmiast dodaj sos Worcester, pieprz cayenne i paprykę. Mieszać.
10. Za pomocą ciepłego bulionu doprowadź zupę do pożądanej konsystencji. Może być gęsty lub bardziej płynny.
11. Równolegle z zupą w małym rondlu gotuj jajka na twardo. Pozwól im ostygnąć, a następnie obierz je ze skorupy i pokrój w drobną kostkę.
12. Wlej Sherry do zupy, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Rozłóż jajka, wlej sok z cytryny. Trzymamy ogień przez minutę lub dwie, aby wszystkie składniki zaprzyjaźniły się ze sobą, a smaki się połączyły.
13. Dostosuj smak za pomocą czarnego pieprzu. Układamy porcje i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Mięso żółwia - 89 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g