Zupa żółwia kreolskiego

ciekawa zupa z żółwia! Gotuj sam! Kreolska zupa żółwiowa to specjalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Pikantność smaku można dostosować, koncentrując się na preferencjach smakowych. Sok z cytryny i pieprz cayenne nie można dodawać w określonej ilości, ale w częściach, doprowadzając smak do pożądanego.
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 40 % 6 g
79 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Mięso żółwia myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do garnka. Napełnij wodą. Natychmiast dodaj liście laurowe i sól. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy bulion do wrzenia.

2. Gdy bulion się zagotuje, usuń piankę. Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Bulion nie powinien gotować się gwałtownie, w przeciwnym razie stanie się mętny.

3. Usuń mięso z bulionu. Pozwól mu ostygnąć. Następnie oddzielamy od kości i kroimy. Jeśli mięso było bez kości, wystarczy je posiekać.

4. Bulion, w którym gotowano mięso żółwia, filtrujemy, wlewamy do rondla. Wysyłamy na słaby ogień. Bulion powinien się rozgrzać do ciepłego stanu.

5. Masło rozprowadzamy na patelni z grubym dnem, wysyłamy do ognia. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj.

6. Gotuj na złoty kolor, około 10-15 minut. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Seler czyścimy, drobno kroimy. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

7. Rozłóż warzywa na mące, wymieszaj. Dusić przez 5 minut. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Dodaj czosnek do garnka.

8. Po około minucie dodaj mięso żółwia. Okazuje się, że jest to gęsty sos.

9. Pomidory umyć, zmielić za pomocą blendera w puree. Rozłóż masę pomidorową na patelni. Natychmiast dodaj sos Worcester, pieprz cayenne i paprykę. Mieszać.

10. Za pomocą ciepłego bulionu doprowadź zupę do pożądanej konsystencji. Może być gęsty lub bardziej płynny.

11. Równolegle z zupą w małym rondlu gotuj jajka na twardo. Pozwól im ostygnąć, a następnie obierz je ze skorupy i pokrój w drobną kostkę.

12. Wlej Sherry do zupy, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Rozłóż jajka, wlej sok z cytryny. Trzymamy ogień przez minutę lub dwie, aby wszystkie składniki zaprzyjaźniły się ze sobą, a smaki się połączyły.

13. Dostosuj smak za pomocą czarnego pieprzu. Układamy porcje i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Mięso żółwia - 89   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy