tajskie curry z mięsem żółwia

Mega przepyszne danie kuchni tajskiej! Nie przegap! Tajskie curry z mięsem żółwia doprowadzi smakoszy do szaleństwa! To nie tylko pikantne danie, ale połączenie wyrafinowania i egzotyki. Przyzwoite danie restauracyjne, które naprawdę warto spróbować ugotować. Proces nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Mięso gotuje się, a następnie dusi z resztą składników w grubościennym kotle.
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 31 % 4 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Aby to zrobić, umyj mięso żółwia pod bieżącą wodą. Następnie pokrój na kawałki. Włóż mięso do rondla.

2. Obierz łodygi selera, pokrój w poprzek na kilka części. Marchewki czyścimy, grubo kroimy. Cebulę obrać z łuski, pokroić na ćwiartki.

3. Przygotowane warzywa wkładamy do garnka z mięsem. Napełnij składniki wodą. Wysyłamy patelnię do ognia.

4. Gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, powinno łatwo odejść od kości. Zajmie to co najmniej półtorej godziny.

5. Następnie wyjmij mięso z bulionu. Pozwól mu ostygnąć. Bulion jest filtrowany. Gotowane warzywa nie będą już potrzebne.

6. Oddziel Schłodzone mięso od kości. Wyrzucamy kości. Mięso można rozłożyć rękami na włókna lub po prostu pokroić.

7. Obieramy ziemniaki, myjemy. Pokrój każdy ziemniak na pół. Włóż do rondla, napełnij wodą, aby warzywa były pokryte.

8. Wysyłamy patelnię z ziemniakami do pieca, gotujemy do połowy. Ziemniaki nie powinny być trochę ugotowane. Spuść wodę.

9. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wlej olej roślinny do kotła, wyślij go do ognia.

10. Włóż cebulę do rozgrzanego oleju, smaż, aż będzie przezroczysta. Zajmie to około 5 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe do kotła.

11. Pozwól mleku trochę się zagotować, dosłownie 1-2 minuty, a następnie dodaj curry. Gotuj przez kolejną minutę.

12. Następnie wkładamy mięso żółwia, ziemniaki, liść laurowy do kotła. Dodaj bulion, w którym gotowano mięso, aby wszystkie składniki były pokryte.

13. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 30 minut. Tutaj możesz już dostosować konsystencję: w razie potrzeby dodaj więcej bulionu, aby uzyskać bardziej płynne Curry.

14. Dostosuj smak za pomocą sosu Worcester, soli i cukru. Dopraw czarnym pieprzem. Wymieszaj, zdejmij z ognia.

usuń liście laurowe przed podaniem. Curry układamy na porcjowanych talerzach, wzbogacamy posiekaną kolendrą.

tradycyjnie do curry podaje się ryż, ale to też zależy od własnego uznania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Mięso żółwia - 89   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy