skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron wok z wołowiną i warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Odpowiednie są absolutnie dowolne warzywa według Twojego gustu. Każde nie tłuste mięso. A także makaron z dowolnej mąki. Ryż, pszenica, gryka...
Krok 2:
Opłucz mięso i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Papryka można wziąć kilka różnych odmian, czerwony, zielony lub żółty. Obierz strąki z nasion, opłucz i pokrój w duże paski lub kwadraty o wymiarach około 2 x 2 cm.
Krok 4:
Pokrój cebulę na szerokie plasterki wzdłuż cebuli.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski.
Krok 6:
Obrać bakłażana i cukinię, pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię Wok, wystarczający tylko do smażenia mięsa i marchwi. Rozgrzej olej i włóż mięso. Wymieszaj, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu w soku na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
Krok 8:
Podczas gotowania mięsa warzywa można jednocześnie smażyć. W niewielkiej ilości oleju roślinnego podsmaż cebulę.
Krok 9:
Następnie dodaj posiekaną paprykę do cebuli. i smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ale nie rozgotuj. Ważne jest, aby warzywa pozostały nienaruszone i nie gotowały się.
Krok 10:
Następnie wrzuć smażoną cebulę i paprykę na sito, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 11:
Gdy woda wyparuje z mięsa, należy je smażyć, aż lekko się zaczerwieni. Następnie dodaj marchewki i, regularnie mieszając, smaż przez kolejne 3-4 minuty. Nie zapomnij o smaku soli.
Krok 12:
Pół minuty przed końcem przygotowania dodatku do mięsa wlej trochę sosu sojowego. Dobrze wymieszaj i wyłącz ogień.
Krok 13:
Posiekaną cukinię smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 14:
Przez sito odciągnij nadmiar oleju.
Krok 15:
Bakłażany również lekko podsmażyć na małym ogniu i, również odłożyć na sito.
Krok 16:
W głębokiej misce umieść wszystkie przygotowane warzywa, sól do smaku i wymieszaj.
Krok 17:
Do gotowej masy warzywnej dodaj zmielony czarny pieprz, sos sojowy do smaku i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 18:
Ugotuj makaron i włóż do durszlaka.
Krok 19:
Ułóż gotowy makaron na szerokim naczyniu. Na wierzchu równomiernie rozprowadź prażone warzywa i mięso. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz lekko podlać ocet stołowy lub jabłkowy. Do potrawy można również dodać ostrą mieloną lub gorzką paprykę. Danie okazało się po prostu lizać palce! Nie wstydź się podawać gościom. Smacznego dla wszystkich!
Nazwa Wok pochodzi od kuchni chińskiej. Tak nazywa się specjalna patelnia stożkowa do smażenia warzyw. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a danie jest bardzo smaczne i zdrowe. Dzięki różnorodności zawartych w nim warzyw doskonale uzupełni twoje ciało witaminami. Warzywa można smażyć razem z mięsem, ale mogą stracić swój kształt, to znaczy w procesie częstego mieszania mogą się rozpaść. Lepiej smażyć osobno, a otrzymasz nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne danie!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g