makaron wok z wołowiną i warzywami

Prosty przepis, a danie jest bardzo smaczne i aromatyczne. Do gotowania można użyć dowolnych warzyw, a także zielonej fasoli. Dzięki różnorodnemu zestawowi warzyw danie zawiera wiele witamin i jest bardzo zdrowe. Chociaż należy do kuchni chińskiej, w naszych czasach zyskała szeroką popularność we wszystkich krajach świata. Z powodzeniem można go przygotować na świąteczny stół i na przyjęcie gości. Możesz podawać z lekkimi sałatkami, świeżymi warzywami i świeżymi ziołami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 36 % 8 g
123 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron wok z wołowiną i warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Odpowiednie są absolutnie dowolne warzywa według Twojego gustu. Każde nie tłuste mięso. A także makaron z dowolnej mąki. Ryż, pszenica, gryka...

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Papryka można wziąć kilka różnych odmian, czerwony, zielony lub żółty. Obierz strąki z nasion, opłucz i pokrój w duże paski lub kwadraty o wymiarach około 2 x 2 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na szerokie plasterki wzdłuż cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrać bakłażana i cukinię, pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię Wok, wystarczający tylko do smażenia mięsa i marchwi. Rozgrzej olej i włóż mięso. Wymieszaj, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu w soku na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania mięsa warzywa można jednocześnie smażyć. W niewielkiej ilości oleju roślinnego podsmaż cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj posiekaną paprykę do cebuli. i smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ale nie rozgotuj. Ważne jest, aby warzywa pozostały nienaruszone i nie gotowały się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wrzuć smażoną cebulę i paprykę na sito, aby usunąć nadmiar oleju.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy woda wyparuje z mięsa, należy je smażyć, aż lekko się zaczerwieni. Następnie dodaj marchewki i, regularnie mieszając, smaż przez kolejne 3-4 minuty. Nie zapomnij o smaku soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pół minuty przed końcem przygotowania dodatku do mięsa wlej trochę sosu sojowego. Dobrze wymieszaj i wyłącz ogień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekaną cukinię smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przez sito odciągnij nadmiar oleju.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bakłażany również lekko podsmażyć na małym ogniu i, również odłożyć na sito.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W głębokiej misce umieść wszystkie przygotowane warzywa, sól do smaku i wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do gotowej masy warzywnej dodaj zmielony czarny pieprz, sos sojowy do smaku i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ugotuj makaron i włóż do durszlaka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż gotowy makaron na szerokim naczyniu. Na wierzchu równomiernie rozprowadź prażone warzywa i mięso. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz lekko podlać ocet stołowy lub jabłkowy. Do potrawy można również dodać ostrą mieloną lub gorzką paprykę. Danie okazało się po prostu lizać palce! Nie wstydź się podawać gościom. Smacznego dla wszystkich!

Nazwa Wok pochodzi od kuchni chińskiej. Tak nazywa się specjalna patelnia stożkowa do smażenia warzyw. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a danie jest bardzo smaczne i zdrowe. Dzięki różnorodności zawartych w nim warzyw doskonale uzupełni twoje ciało witaminami. Warzywa można smażyć razem z mięsem, ale mogą stracić swój kształt, to znaczy w procesie częstego mieszania mogą się rozpaść. Lepiej smażyć osobno, a otrzymasz nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne danie!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy