skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Skórki cytrusów od dawna nie wyrzucam. Zamrażam lub jeśli dużo, gotuję od razu. Kandyzowane owoce trafiają do wypieków i jako przyjemna przekąska energetyczna. Dokładnie spłucz całe cytrusy przed użyciem. Zamrożone skórki po prostu spłucz zimną wodą.
Krok 2:
Z praktyki wygodniej jest od razu oczyścić skórki z resztek membran, przed zamrożeniem lub namoczeniem. Zwykle czyszczę łyżką.
Krok 3:
Obrane skórki kroję w paski 0,5-0,7 cm lub przecinam półkulę na pół, a następnie na 3-4 trójkątne segmenty. Jeśli jest mało skórek, zamrażam, aż się zgromadzą /więc zajmą mniej miejsca w zamrażarce i będą gotowe do dalszego przetwarzania/.
Krok 4:
Jest wiele skórek na raz, a następnie napełniam je zimną wodą i moczę przez dwa dni. Okresowo po 5-7 godzinach spuść wodę i zmień ją na świeżą. Moczenie usuwa gorycz. Możesz zostawić na jeden dzień, gorycz będzie trochę więcej, ale moczyć przez ponad 2 dni, nie ma sensu /wtedy tracą kształt i wygląd podczas gotowania/.
Krok 5:
Blanszuj namoczoną skórkę we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, przykrywając pokrywką. Powtórz cykl trzy razy.
Krok 6:
Za każdym razem spuszczaj wrzącą wodę, opłucz skórkę, chłodząc bieżącą wodą.
Krok 7:
Dwa ostatnie razy zagotuj dodając 1h. l. sól na 2L wody. To sól dobrze usunie resztki goryczy.
Krok 8:
Podczas cykli blanszowania Skórki przygotuj syrop: - wlej 500 g cukru do rondla, dodaj 250 ml wody, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodaj ciepło i zagotuj.
Krok 9:
Wrzuć skórki do wrzącego syropu, gotuj na małym ogniu. Wyreguluj tak, aby cicho bulgotało, bez rozprysków i blaknięcia. Nie przykrywać pokrywką.
Krok 10:
Gotuj przez około 1 godzinę, aż syrop całkowicie się zagotuje. Upewnij się, że skórki się nie przypalają, ale prawie nie ma syropu. Następnie wrzuć skórki do durszlaka lub sita i ostudź.
Krok 11:
Kiedy jest dużo Skórki, układanie ich w równych rzędach jest wystarczająco kłopotliwe, więc układam je bezpośrednio na blasze do pieczenia / nie kładę papieru/. Delikatnie rozprowadzam Skórki, starając się równomiernie wypełnić przestrzeń cienką warstwą. I właśnie wtedy, gdy jest dużo Skórki, wkładam blachę do pieczenia do piekarnika na 1 godzinę z uchylonymi drzwiami. W suszarce elektrycznej suszę kandyzowane owoce okresowo zmieniając temperaturę z 50 na 80 stopni. Skoncentruj się na piekarniku, ale nie włączaj więcej niż 80.
Krok 12:
Po godzinie obracam kandyzowane owoce, po prostu mieszam chińskim kijem i suszę na powietrzu przez kilka godzin. Następnie wlej cukier puder, wymieszaj i pozostaw pod gazą na jeden dzień. Gotowy do przechowywania w lodówce w szklanym pojemniku. Kandyzowane owoce wyniosły prawie kg.
Krok 13:
Kandyzowane owoce cytrusowe w większych kawałkach rozchodzą się u nas zamiast cukierków, ale bardziej podoba mi się Format słomek do pieczenia.
podczas jedzenia tego przysmaku warto przestrzegać środka. Ze względu na wysoką zawartość cukru kandyzowane owoce są przeciwwskazane u osób cierpiących na cukrzycę, otyłych.
kandyzowane owoce z różnych owoców cytrusowych zalecają zastąpienie cukierków i innych słodyczy osobom, które przeszły choroby zakaźne, operacje chirurgiczne, a także znaczny stres fizyczny i psychiczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g