kandyzowane skórki cytryny

kandyzowane owoce to orientalna słodycz, która ma starożytną historię. Prawidłowo ugotowane owoce kandyzowane zawierają te same witaminy, pierwiastki chemiczne i składniki odżywcze,co podobny owoc lub warzywo.Zawartość błonnika ma korzystny wpływ na pracę jelit, oczyszczanie z żużlu.Dlatego kandyzowane owoce są często zalecane przez dietetyków, ale w minimalnych ilościach.Przydatne są prawdziwe kandyzowane owoce, różnią się jaśniejszym kolorem i oczywiście tymi,które przygotowałeś. Gotowanie jest kosztowne tylko w czasie, ponieważ skórka jest zwykle po prostu wyrzucana.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
32 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Skórki cytrusów od dawna nie wyrzucam. Zamrażam lub jeśli dużo, gotuję od razu. Kandyzowane owoce trafiają do wypieków i jako przyjemna przekąska energetyczna. Dokładnie spłucz całe cytrusy przed użyciem. Zamrożone skórki po prostu spłucz zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z praktyki wygodniej jest od razu oczyścić skórki z resztek membran, przed zamrożeniem lub namoczeniem. Zwykle czyszczę łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane skórki kroję w paski 0,5-0,7 cm lub przecinam półkulę na pół, a następnie na 3-4 trójkątne segmenty. Jeśli jest mało skórek, zamrażam, aż się zgromadzą /więc zajmą mniej miejsca w zamrażarce i będą gotowe do dalszego przetwarzania/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jest wiele skórek na raz, a następnie napełniam je zimną wodą i moczę przez dwa dni. Okresowo po 5-7 godzinach spuść wodę i zmień ją na świeżą. Moczenie usuwa gorycz. Możesz zostawić na jeden dzień, gorycz będzie trochę więcej, ale moczyć przez ponad 2 dni, nie ma sensu /wtedy tracą kształt i wygląd podczas gotowania/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Blanszuj namoczoną skórkę we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, przykrywając pokrywką. Powtórz cykl trzy razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za każdym razem spuszczaj wrzącą wodę, opłucz skórkę, chłodząc bieżącą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dwa ostatnie razy zagotuj dodając 1h. l. sól na 2L wody. To sól dobrze usunie resztki goryczy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas cykli blanszowania Skórki przygotuj syrop: - wlej 500 g cukru do rondla, dodaj 250 ml wody, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodaj ciepło i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wrzuć skórki do wrzącego syropu, gotuj na małym ogniu. Wyreguluj tak, aby cicho bulgotało, bez rozprysków i blaknięcia. Nie przykrywać pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj przez około 1 godzinę, aż syrop całkowicie się zagotuje. Upewnij się, że skórki się nie przypalają, ale prawie nie ma syropu. Następnie wrzuć skórki do durszlaka lub sita i ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy jest dużo Skórki, układanie ich w równych rzędach jest wystarczająco kłopotliwe, więc układam je bezpośrednio na blasze do pieczenia / nie kładę papieru/. Delikatnie rozprowadzam Skórki, starając się równomiernie wypełnić przestrzeń cienką warstwą. I właśnie wtedy, gdy jest dużo Skórki, wkładam blachę do pieczenia do piekarnika na 1 godzinę z uchylonymi drzwiami. W suszarce elektrycznej suszę kandyzowane owoce okresowo zmieniając temperaturę z 50 na 80 stopni. Skoncentruj się na piekarniku, ale nie włączaj więcej niż 80.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po godzinie obracam kandyzowane owoce, po prostu mieszam chińskim kijem i suszę na powietrzu przez kilka godzin. Następnie wlej cukier puder, wymieszaj i pozostaw pod gazą na jeden dzień. Gotowy do przechowywania w lodówce w szklanym pojemniku. Kandyzowane owoce wyniosły prawie kg.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kandyzowane owoce cytrusowe w większych kawałkach rozchodzą się u nas zamiast cukierków, ale bardziej podoba mi się Format słomek do pieczenia.

podczas jedzenia tego przysmaku warto przestrzegać środka. Ze względu na wysoką zawartość cukru kandyzowane owoce są przeciwwskazane u osób cierpiących na cukrzycę, otyłych.
kandyzowane owoce z różnych owoców cytrusowych zalecają zastąpienie cukierków i innych słodyczy osobom, które przeszły choroby zakaźne, operacje chirurgiczne, a także znaczny stres fizyczny i psychiczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy