skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w lekką pianę, stopniowo dodawaj cukier, ubijaj na miękkie szczyty.
Krok 2:
Wprowadź żółtka pojedynczo.
Krok 3:
Dodaj szafran.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę ze skrobią.
Krok 5:
Dodaj do masy jajecznej. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 6:
Umieść pergamin na dnie formy o średnicy 22 cm. Rozłóż ciasto. Piec biszkopt w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
Krok 7:
Aby biszkopt nie usiadł, gotowość do sprawdzenia nie wcześniej niż 25 minut drewnianym szpikulcem.
Krok 8:
Całkowicie ostudzić. To świetny przepis na biszkopt! - bardzo przewiewny, nieważki.
Krok 9:
Krem: do mleka dodaj skórkę z cytryny, zagotuj.
Krok 10:
Przecedzić przez sito, ostudzić.
Krok 11:
Zmielić żółtka z cukrem.
Krok 12:
Dodaj mąkę, wymieszaj.
Krok 13:
Dodaj mleko, wymieszaj.
Krok 14:
Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 15:
Przykryć folią do kontaktu, schłodzić.
Krok 16:
Ubij bardzo zimną śmietanę.
Krok 17:
Stopniowo dodawaj cukier puder do puszystej masy i kontynuuj ubijanie przez około pięć minut. Zacznij ubijać z minimalną prędkością, a następnie stopniowo zwiększaj obroty. Ubijaj do szczytów.
Krok 18:
Dodaj zimny krem. Mieszaj, aż będzie gładka, a krem będzie gotowy.
Krok 19:
Ciasto: Odwróć biszkopt do góry nogami i odetnij spód.
Krok 20:
Tak!
Krok 21:
Wybierz z biszkoptu okruchy.
Krok 22:
Namocz biszkopt likierem lub syropem.
Krok 23:
Napełnij kosz kremem. Pozostaw kilka łyżek stołowych do powlekania.
Krok 24:
Namocz "pokrywę".
Krok 25:
Przykryj ciasto.
Krok 26:
Posmaruj całe ciasto cienką warstwą kremu.
Krok 27:
Rozerwij miękisz rękami na niezbyt małe kawałki.
Krok 28:
Rozłóż te kawałki na całym cieście.
Krok 29:
Włóż do lodówki na godzinę.
Krok 30:
Ciasto jest gotowe!
Krok 31:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g