ciasto biszkoptowe mniszek lekarski z kremem maślanym

bardzo przewiewny-nieważki, z bardzo lekkim, luźnym kremem! Delikatne ciasto biszkoptowe z najdelikatniejszym lekkim kremem maślanym. Ciasto jest łatwe do przygotowania, a godzinę później można się nim cieszyć. Proste zwiewne ciasto!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 73 % 32 g
224 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w lekką pianę, stopniowo dodawaj cukier, ubijaj na miękkie szczyty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wprowadź żółtka pojedynczo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szafran.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do masy jajecznej. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pergamin na dnie formy o średnicy 22 cm. Rozłóż ciasto. Piec biszkopt w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby biszkopt nie usiadł, gotowość do sprawdzenia nie wcześniej niż 25 minut drewnianym szpikulcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Całkowicie ostudzić. To świetny przepis na biszkopt! - bardzo przewiewny, nieważki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem: do mleka dodaj skórkę z cytryny, zagotuj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przecedzić przez sito, ostudzić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmielić żółtka z cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mąkę, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj mleko, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryć folią do kontaktu, schłodzić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij bardzo zimną śmietanę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Stopniowo dodawaj cukier puder do puszystej masy i kontynuuj ubijanie przez około pięć minut. Zacznij ubijać z minimalną prędkością, a następnie stopniowo zwiększaj obroty. Ubijaj do szczytów.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj zimny krem. Mieszaj, aż będzie gładka, a krem będzie gotowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto: Odwróć biszkopt do góry nogami i odetnij spód.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Tak!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wybierz z biszkoptu okruchy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Namocz biszkopt likierem lub syropem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Napełnij kosz kremem. Pozostaw kilka łyżek stołowych do powlekania.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Namocz "pokrywę".

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przykryj ciasto.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Posmaruj całe ciasto cienką warstwą kremu.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozerwij miękisz rękami na niezbyt małe kawałki.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Rozłóż te kawałki na całym cieście.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Włóż do lodówki na godzinę.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Ciasto jest gotowe!

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy