skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w lekką pianę, stopniowo dodawaj cukier, ubijaj na miękkie szczyty.
Krok 2:

Wprowadź żółtka pojedynczo.
Krok 3:

Dodaj szafran.
Krok 4:

Wymieszaj mąkę ze skrobią.
Krok 5:

Dodaj do masy jajecznej. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 6:

Umieść pergamin na dnie formy o średnicy 22 cm. Rozłóż ciasto. Piec biszkopt w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
Krok 7:

Aby biszkopt nie usiadł, gotowość do sprawdzenia nie wcześniej niż 25 minut drewnianym szpikulcem.
Krok 8:

Całkowicie ostudzić. To świetny przepis na biszkopt! - bardzo przewiewny, nieważki.
Krok 9:

Krem: do mleka dodaj skórkę z cytryny, zagotuj.
Krok 10:

Przecedzić przez sito, ostudzić.
Krok 11:

Zmielić żółtka z cukrem.
Krok 12:

Dodaj mąkę, wymieszaj.
Krok 13:

Dodaj mleko, wymieszaj.
Krok 14:

Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 15:

Przykryć folią do kontaktu, schłodzić.
Krok 16:

Ubij bardzo zimną śmietanę.
Krok 17:

Stopniowo dodawaj cukier puder do puszystej masy i kontynuuj ubijanie przez około pięć minut. Zacznij ubijać z minimalną prędkością, a następnie stopniowo zwiększaj obroty. Ubijaj do szczytów.
Krok 18:

Dodaj zimny krem. Mieszaj, aż będzie gładka, a krem będzie gotowy.
Krok 19:

Ciasto: Odwróć biszkopt do góry nogami i odetnij spód.
Krok 20:

Tak!
Krok 21:

Wybierz z biszkoptu okruchy.
Krok 22:

Namocz biszkopt likierem lub syropem.
Krok 23:

Napełnij kosz kremem. Pozostaw kilka łyżek stołowych do powlekania.
Krok 24:

Namocz "pokrywę".
Krok 25:

Przykryj ciasto.
Krok 26:

Posmaruj całe ciasto cienką warstwą kremu.
Krok 27:

Rozerwij miękisz rękami na niezbyt małe kawałki.
Krok 28:

Rozłóż te kawałki na całym cieście.
Krok 29:

Włóż do lodówki na godzinę.
Krok 30:

Ciasto jest gotowe!
Krok 31:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

