suflet jeżynowy ze skondensowanym mlekiem

pyszny, delikatny i przewiewny suflet jagodowy. Desery jagodowe są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Jednym z takich deserów jest suflet jagodowy ze skondensowanym mlekiem, którego przepis chcę Ci zaoferować. Jako jagody użyję jeżyn, możesz użyć swoich ulubionych jagód.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 81 % 26 g
135 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 20 min

umyj jagody wodą (0,5 szklanki) i zagotuj. Namocz żelatynę w pozostałej wodzie, aż będzie puchnąć. Na gorąco przetrzyj jeżyny przez sito. Dodaj cukier do gorącego puree, dokładnie wymieszaj. Podgrzej spęcznioną żelatynę na małym ogniu w łaźni wodnej, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Połącz żelatynę z puree jagodowym. Ubij puree z żelatyną mikserem, z małą prędkością, do stabilnej piany. Wlej skondensowane mleko i ponownie ubij. Układamy w kształty i pozostawiamy do zestalenia. Na górze, w razie potrzeby, udekoruj jagodami.

suflet jeżynowy ze skondensowanym mlekiem jest gotowy! Zobacz więcej szczegółów na wideo. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy