skład / składniki
metoda gotowania
dereń ma wiele przydatnych właściwości, dlatego dżem z niego jest uważany za przydatny. Chociaż zawsze należy pamiętać, że wszystko jest dobre z umiarem ;) dereń jest łatwy do zebrania. Aby to zrobić, wystarczy położyć folię lub płótno pod drzewem i potrząsnąć drzewem. Dojrzałe jagody łatwo oddzielają się od gałęzi i opadają. Niedojrzałe jagody można pozostawić do dojrzewania przez kilka dni w pomieszczeniu. I dalej...
1. Dereń i mój. Do dżemu używamy świeżych i dojrzałych jagód, bez ciemnienia i złych miejsc. Przenieś Dereń do rondla z grubym dnem, napełnij wodą. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj szczelnie pokrywką i pozostaw na godzinę (do ostygnięcia).
2. Włóż schłodzony Dereń do durszlaka w małych porcjach i wytrzyj, aby uzyskać tłuczone ziemniaki, a kości pozostają w durszlaku.
3. Puree ponownie wkładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy do niego słodkie białe wino, wlewamy cukier granulowany. Ponownie stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Gotuj dżem przez pół godziny. Powinien zgęstnieć.
4. Z góry przygotowujemy małe sterylne słoiki. Gotowy gorący dżem układamy w słoikach, hermetycznie zamykamy pokrywkami. Stawiamy słoiki do góry nogami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenosimy słoiki z dżemem do stałego miejsca przechowywania-chłodnego.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g