dżem z derenia bez pestek

przygotuj dżem o jasnym smaku! Wynik jest doskonały! Beznasienny dżem z derenia nie jest trudny do przygotowania. Ta opcja przygotowania dżemu dereniowego jest dobra, ponieważ gotowy produkt może być używany nie tylko jako uczta na herbatę lub dodatek do tostów śniadaniowych. Może być również podawany na stole jako sos, na przykład do dań mięsnych. I będzie smakować wyśmienicie! Alternatywnie możesz dodać cynamon lub wanilię do dżemu, a miód nie będzie zbyteczny. Należy to zrobić tuż przed ułożeniem dżemu w słoikach.
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 45 g
188 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

dereń ma wiele przydatnych właściwości, dlatego dżem z niego jest uważany za przydatny. Chociaż zawsze należy pamiętać, że wszystko jest dobre z umiarem ;) dereń jest łatwy do zebrania. Aby to zrobić, wystarczy położyć folię lub płótno pod drzewem i potrząsnąć drzewem. Dojrzałe jagody łatwo oddzielają się od gałęzi i opadają. Niedojrzałe jagody można pozostawić do dojrzewania przez kilka dni w pomieszczeniu. I dalej...

1. Dereń i mój. Do dżemu używamy świeżych i dojrzałych jagód, bez ciemnienia i złych miejsc. Przenieś Dereń do rondla z grubym dnem, napełnij wodą. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj szczelnie pokrywką i pozostaw na godzinę (do ostygnięcia).

2. Włóż schłodzony Dereń do durszlaka w małych porcjach i wytrzyj, aby uzyskać tłuczone ziemniaki, a kości pozostają w durszlaku.

3. Puree ponownie wkładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy do niego słodkie białe wino, wlewamy cukier granulowany. Ponownie stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Gotuj dżem przez pół godziny. Powinien zgęstnieć.

4. Z góry przygotowujemy małe sterylne słoiki. Gotowy gorący dżem układamy w słoikach, hermetycznie zamykamy pokrywkami. Stawiamy słoiki do góry nogami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenosimy słoiki z dżemem do stałego miejsca przechowywania-chłodnego.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy