skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis na dżem dereniowy obejmuje wstępne usunięcie nasion z jagód. Nie jest to trudne. Najpierw jagody należy posortować, pozbywając się zepsutych, a następnie umyć w durszlaku. Wlej czyste jagody do miski multicookera, napełnij wodą, aby były całkowicie pokryte. Ustaw tryb "Gotowanie" i zagotuj płyn, natychmiast wyłącz ogrzewanie.
następnie wlej zawartość miski do durszlaka, poczekaj, aż cała ciecz spłynie. Ustawiamy durszlak nad odpowiednim pojemnikiem i za pomocą młynka do ziemniaków miażdżymy jagody. Po blanszowaniu miąższ dobrze oddziela się od nasion i można je łatwo usunąć. Robimy to prosto rękami.
Przenieś miąższ do miski multicookera, przykryj cukrem i odstaw na 5 godzin. Gdy minie określony czas, wlej wodę do miski z jagodami, włóż miskę do multicookera, zamknij pokrywkę. Ustaw tryb "gaszenie", czas - 1 godzina.
podczas gdy dżem się gotuje, możesz robić swoje. Ponadto konieczne jest przygotowanie słoików i pokrywek. Lepiej jest wziąć słoiki o małej objętości, w sumie okazuje się półtora do dwóch litrów dżemu. Sterylizujemy więc słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób: w kuchence mikrofalowej, piekarniku, nad parą.
dżem będzie gotowy po usłyszeniu sygnału dźwiękowego. Wracamy do multicookera, otwieramy go i bezpośrednio rozprowadzamy dżem na gorąco w sterylnych słoikach, zamykamy pokrywkami. Pozwól dżemowi ostygnąć w temperaturze pokojowej, możesz dodatkowo owinąć coś ciepłego i napełnić słoiki.
Usuń dżem do stałego miejsca przechowywania.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g