dżem z derenia w powolnej kuchence

pyszne, zdrowe, pachnące i jasne! Cud, nie dżem! Dżem z derenia w powolnej kuchence jest szybszy i łatwiejszy do zrobienia niż na kuchence. Po niewielkim przygotowaniu pozostaje tylko ustawić żądany tryb. Nie musisz mieszać dżemu w tym procesie, upewnij się, że się nie pali i nie rozgotowuje. Wręcz przeciwnie - możesz spokojnie robić swoje, dopóki nie zabrzmi sygnał.
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 57 g
227 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min

ten przepis na dżem dereniowy obejmuje wstępne usunięcie nasion z jagód. Nie jest to trudne. Najpierw jagody należy posortować, pozbywając się zepsutych, a następnie umyć w durszlaku. Wlej czyste jagody do miski multicookera, napełnij wodą, aby były całkowicie pokryte. Ustaw tryb "Gotowanie" i zagotuj płyn, natychmiast wyłącz ogrzewanie.

następnie wlej zawartość miski do durszlaka, poczekaj, aż cała ciecz spłynie. Ustawiamy durszlak nad odpowiednim pojemnikiem i za pomocą młynka do ziemniaków miażdżymy jagody. Po blanszowaniu miąższ dobrze oddziela się od nasion i można je łatwo usunąć. Robimy to prosto rękami.

Przenieś miąższ do miski multicookera, przykryj cukrem i odstaw na 5 godzin. Gdy minie określony czas, wlej wodę do miski z jagodami, włóż miskę do multicookera, zamknij pokrywkę. Ustaw tryb "gaszenie", czas - 1 godzina.

podczas gdy dżem się gotuje, możesz robić swoje. Ponadto konieczne jest przygotowanie słoików i pokrywek. Lepiej jest wziąć słoiki o małej objętości, w sumie okazuje się półtora do dwóch litrów dżemu. Sterylizujemy więc słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób: w kuchence mikrofalowej, piekarniku, nad parą.

dżem będzie gotowy po usłyszeniu sygnału dźwiękowego. Wracamy do multicookera, otwieramy go i bezpośrednio rozprowadzamy dżem na gorąco w sterylnych słoikach, zamykamy pokrywkami. Pozwól dżemowi ostygnąć w temperaturze pokojowej, możesz dodatkowo owinąć coś ciepłego i napełnić słoiki.

Usuń dżem do stałego miejsca przechowywania.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy