chutney z mango

fantazyjny SOS indyjski rozjaśni każde danie! Chutney z mango to aromatyczny słodki sos w stylu indyjskim, który jest dobry zarówno jako dodatek do szerokiej gamy potraw, jak i sam w sobie. Możesz eksperymentować z liczbą pikantnych dodatków, z ich składem, za każdym razem uzyskując nowe jasne smaki Chutney. Sos można podawać na ciepło, na ciepło i na zimno. W każdej formie ma fantastyczny smak i zapach. Dzięki chutneyowi z mango łatwo jest zadowolić i zaskoczyć rodzinę lub gości.
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 26 g
127 kcal
IG: 8 / 31 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zaczynamy robić ostry sos... Przede wszystkim przygotuj produkty:

- umyj Mango, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki, które przenosimy do odpowiedniego pojemnika,

- obieramy ząbki czosnku z łuski i siekamy w dowolny dogodny sposób (przepuszczamy przez prasę, trzy na drobnej tarce lub po prostu drobno kroimy nożem).

teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania samego sosu:

1. Pokrój mango i posiekany czosnek na średniej wielkości patelnię, a następnie dodaj do nich granulowany cukier i miód. Ten ostatni lepiej jest wziąć płyn, ale niekoniecznie. Następnie wlej ocet z białego wina, a następnie umieść patelnię na dużym ogniu. Przygotowujemy zawartość, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum.

2. Do powstałej masy dodajemy posiekane chili, czerwoną mieloną paprykę, mielony imbir i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i przygotuj przyszły sos na małym ogniu przez 15 minut. W tym procesie smakujemy i, jeśli to konieczne (pożądane), dodajemy dodatkowe przyprawy.

3. Zdejmij chutney z ognia i natychmiast podawaj. Lub pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli planujesz podawać sos na stole w ciepłej formie. Jeśli wybór padł na zimny Chutney, należy go przechowywać w lodówce przez pół godziny przed podaniem (oczywiście nie wkładaj sosu do lodówki na gorąco, a także pozwól mu najpierw trochę ostygnąć).

gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy