skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy robić ostry sos... Przede wszystkim przygotuj produkty:
- umyj Mango, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki, które przenosimy do odpowiedniego pojemnika,
- obieramy ząbki czosnku z łuski i siekamy w dowolny dogodny sposób (przepuszczamy przez prasę, trzy na drobnej tarce lub po prostu drobno kroimy nożem).
teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania samego sosu:
1. Pokrój mango i posiekany czosnek na średniej wielkości patelnię, a następnie dodaj do nich granulowany cukier i miód. Ten ostatni lepiej jest wziąć płyn, ale niekoniecznie. Następnie wlej ocet z białego wina, a następnie umieść patelnię na dużym ogniu. Przygotowujemy zawartość, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum.
2. Do powstałej masy dodajemy posiekane chili, czerwoną mieloną paprykę, mielony imbir i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i przygotuj przyszły sos na małym ogniu przez 15 minut. W tym procesie smakujemy i, jeśli to konieczne (pożądane), dodajemy dodatkowe przyprawy.
3. Zdejmij chutney z ognia i natychmiast podawaj. Lub pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli planujesz podawać sos na stole w ciepłej formie. Jeśli wybór padł na zimny Chutney, należy go przechowywać w lodówce przez pół godziny przed podaniem (oczywiście nie wkładaj sosu do lodówki na gorąco, a także pozwól mu najpierw trochę ostygnąć).
gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g