skład / składniki
metoda gotowania
bardzo fajnie jest otwierać słoiki z jasnym i pachnącym dżemem pigwowym w chłodne dni! Proponuję przygotować taki dżem według tradycyjnej afgańskiej receptury z dodatkiem kardamonu. Okazuje się bardzo smaczny i niezwykły! Więc...
1. Sortujemy pigwę, dobrze myjemy, wycinamy złe miejsca, jeśli są dostępne. Następnie pokrój pigwę w cienkie plasterki (bez rdzeni).
2.Dokładnie umyj pomarańcze, używając gąbki (nadaje się do mycia naczyń), aby dobrze zmyć substancję konserwującą, która przetwarza owoce cytrusowe, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Następnie wytrzyj pomarańcze ręcznikiem i użyj noża do obierania warzyw i owoców (lub specjalnego urządzenia), aby usunąć górną warstwę skórki. Staramy się, aby biała warstwa nie dostała się, w przeciwnym razie może nadać dżemowi gorzki smak.
3. Plastry pigwy i skórki pomarańczowe są przenoszone na patelnię o grubych ścianach i dnie, napełniane wodą. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Po zmniejszeniu ciepła do minimum i gotowaniu dżemu przez 45 minut. W tym czasie plastry pigwy powinny stać się miękkie.
4. Na tym etapie dodaj cukier granulowany, delikatnie wymieszaj, aby plasterki pozostały nienaruszone. Możesz trochę dodać ogień. Gotuj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Nie zapomnij często przeszkadzać.
5. Wlej sok z cytryny do dżemu, wlej kardamon, wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje. W tym procesie ponownie przeszkadzamy.
6. Dodaj wodę różaną, wymieszaj, zdejmij z ognia, pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie układamy dżem w przygotowanych sterylnych słoikach, zamykamy sterylnymi pokrywkami. Słoiki i pokrywki można sterylizować w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
7. Pozwól dżemowi ostygnąć do góry nogami przez jeden dzień, przykryj kocem. Po usunięciu słoików z dżemem pigwowym w chłodnym miejscu do przechowywania.
dżem jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g