skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy i myjemy figi pod bieżącą wodą, przenosimy je do średniej wielkości rondla. Najlepiej używać naczyń o grubych ścianach, grubym dnie. Odpowiednia jest patelnia ze stali nierdzewnej, jako opcja - emaliowana.
2. Wlej figi około litra wody (konieczne jest, aby owoce były całkowicie pokryte), umieść na dużym ogniu, zagotuj płyn, a następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj figi na minimalnym ogniu przez 10 minut. Następnie spuść wodę, zalej figi zimną wodą. Powtarzamy to samo jeszcze 2 razy (gotowanie przez 10 minut i polewanie zimną wodą).
3. Ilość wody wskazanej w przepisie (300 ml) wlewamy do małego rondla, w tym samym miejscu wlewamy cukier granulowany. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, lekko zmniejszamy intensywność ognia. Cały czas mieszamy syrop. Gotuj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą, a następnie wyjmij patelnię z pieca.
4. Teraz pokrój każdy owoc na ćwiartki i włóż do przygotowanego syropu. Zostawiamy go na noc, aby figi były dobrze namoczone.
5. Rondel z przyszłym dżemem kładziemy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło do minimum i gotujemy dżem, aż zgęstnieje. Wybierz żądaną gęstość do smaku i w zależności od tego trzymaj dżem na ogniu mniej więcej. Im dłużej gotujemy dżem, tym staje się grubszy.
6. Dodaj kwas winowy, wymieszaj, gotuj dżem przez kolejne 3 minuty. Po zdjęciu patelni z ognia i schłodzeniu jej zawartości.
7. Układamy dżem na przygotowanych wcześniej szklanych słoikach i pozostawiamy bez pokrywek na stole na noc (w razie potrzeby - na jeden dzień). Konieczne jest utworzenie filmu na powierzchni dżemu. Kiedy tak się stanie, zamknij słoiki pergaminem, z którego najpierw musisz wyciąć koła. Naprawiamy je nitką.
słoiki z gotowym dżemem należy przechowywać w chłodzie, Wilgotność w pomieszczeniu powinna być niska.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Figi - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kwas winowy - 21 kcal/100g