dżem z zielonej figi

pyszny i niezwykły dżem! Przygotuj według starej receptury! Dżem z zielonych fig jest gęsty i smaczny, bardzo słodki, pachnący. Nadaje się zarówno jako słodka uczta na herbatę, jak i jako dodatek do sera na śniadanie. Jeśli lubisz takie kombinacje. Gotowanie zajmuje dużo czasu, ale efekt końcowy na to zasługuje!
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 59 g
234 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Sortujemy i myjemy figi pod bieżącą wodą, przenosimy je do średniej wielkości rondla. Najlepiej używać naczyń o grubych ścianach, grubym dnie. Odpowiednia jest patelnia ze stali nierdzewnej, jako opcja - emaliowana.

2. Wlej figi około litra wody (konieczne jest, aby owoce były całkowicie pokryte), umieść na dużym ogniu, zagotuj płyn, a następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj figi na minimalnym ogniu przez 10 minut. Następnie spuść wodę, zalej figi zimną wodą. Powtarzamy to samo jeszcze 2 razy (gotowanie przez 10 minut i polewanie zimną wodą).

3. Ilość wody wskazanej w przepisie (300 ml) wlewamy do małego rondla, w tym samym miejscu wlewamy cukier granulowany. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, lekko zmniejszamy intensywność ognia. Cały czas mieszamy syrop. Gotuj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą, a następnie wyjmij patelnię z pieca.

4. Teraz pokrój każdy owoc na ćwiartki i włóż do przygotowanego syropu. Zostawiamy go na noc, aby figi były dobrze namoczone.

5. Rondel z przyszłym dżemem kładziemy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło do minimum i gotujemy dżem, aż zgęstnieje. Wybierz żądaną gęstość do smaku i w zależności od tego trzymaj dżem na ogniu mniej więcej. Im dłużej gotujemy dżem, tym staje się grubszy.

6. Dodaj kwas winowy, wymieszaj, gotuj dżem przez kolejne 3 minuty. Po zdjęciu patelni z ognia i schłodzeniu jej zawartości.

7. Układamy dżem na przygotowanych wcześniej szklanych słoikach i pozostawiamy bez pokrywek na stole na noc (w razie potrzeby - na jeden dzień). Konieczne jest utworzenie filmu na powierzchni dżemu. Kiedy tak się stanie, zamknij słoiki pergaminem, z którego najpierw musisz wyciąć koła. Naprawiamy je nitką.

słoiki z gotowym dżemem należy przechowywać w chłodzie, Wilgotność w pomieszczeniu powinna być niska.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Figi - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kwas winowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy