sos pomidorowy z papryką na zimę

umiarkowanie ostry pikantny sos pomidorowo-paprykowy. Sos pomidorowy z papryką na zimę okazuje się umiarkowanie ostry i aromatyczny. Świetnie nadaje się do mięs, makaronów i innych potraw.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

umyj pomidory, paprykę, ostrą paprykę, obierz nasiona i przekręć maszynkę do mięsa w osobnych pojemnikach. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę. Drobno posiekaj warzywa. Przełóż skręcone pomidory na patelnię i gotuj przez 30 minut. Dodaj skręconą paprykę i gotuj przez kolejne 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj czosnek, zioła, sól i olej roślinny. Wlej gotowy sos do półlitrowych słoików i zwiń żelaznymi pokrywkami, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu. Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na sos pomidorowy z papryką. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy