skład / składniki
metoda gotowania
umyj pomidory, paprykę, ostrą paprykę, obierz nasiona i przekręć maszynkę do mięsa w osobnych pojemnikach. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę. Drobno posiekaj warzywa. Przełóż skręcone pomidory na patelnię i gotuj przez 30 minut. Dodaj skręconą paprykę i gotuj przez kolejne 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj czosnek, zioła, sól i olej roślinny. Wlej gotowy sos do półlitrowych słoików i zwiń żelaznymi pokrywkami, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu. Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na sos pomidorowy z papryką. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g