dżem z płatków róży z kwasem winowym

wyśmienita uczta przypadnie każdemu do gustu! Przygotuj! Dżem z płatków róży z kwasem winowym nie jest zwykłym dżemem, ale wyrafinowanym przysmakiem o subtelnym aromacie i delikatnym smaku. Przepis pochodzi ze starej książki-zgodnie z nią kwas winowy jest dodawany do sosav, który jest naturalnym konserwantem i ma korzystny wpływ na organizm. Płatki dżemu należy wybrać w kolorze czerwonym lub różowym, pachnącym, cienkim.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 58 g
233 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

kwiaty do dżemu należy wybrać pachnące i pachnące, o jasnym nasyconym kolorze, czerwonym lub różowym. Róża herbaciana doskonale nadaje się do tych celów. Najlepszy czas na zbieranie kwiatów to świt, ponieważ w tym czasie aromat róż jest najsilniejszy.

płatki należy usunąć z kwiatu rękami, usunąć pręciki, jeśli na płatkach jest pyłek, można go strząsnąć za pomocą sita. Następnie każdy płatek musi odciąć dolną część (podstawa płatka jest biała). Następnie przygotowane płatki myjemy pod bieżącą wodą. Kładziemy je na czystym ręczniku, aby trochę wyschły.

wlej wodę do emaliowanej patelni, wlej do niej cukier. Wysyłamy patelnię na średnim ogniu, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, stale mieszając. Trzymamy rondel na ogniu, aż w syropie nie pozostaną kryształki cukru.

na tym etapie włóż płatki róż do syropu, wymieszaj. Gotuj dżem przez 3 minuty, nie przestając mieszać i usuwając pianę, po czym zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na 12 godzin. Gdy minie określony czas, Przywróć rondel z dżemem na średnim ogniu, ponownie zagotuj, zmniejsz ogrzewanie. Gotuj dżem przez 20 minut. Nie zapomnij od czasu do czasu przeszkadzać.

dżem powinien zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, Czas można wydłużyć. Ponadto warto pamiętać, że czerwone płatki są zwykle grubsze niż różowe, to znaczy dżem z płatków czerwonych róż należy gotować nieco dłużej. Dobrym sposobem jest wypróbowanie dżemu na różnych etapach. Płatki w nim powinny stać się delikatne i miękkie.

dodaj kwas winowy (krem z kamienia nazębnego) do dżemu, wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 3 minuty. Dzięki temu kolory dżemu będą jaśniejsze i piękniejsze, aromat będzie nieco silniejszy, a także wydłuży okres przydatności do spożycia. Następnie gotowy dżem wlewa się na gorąco do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwija sterylnymi pokrywkami, pozostawia do ostygnięcia w cieple.

następnie możesz usunąć dżem z miejsca przechowywania w chłodnym pomieszczeniu.

dżem jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki róż - 0   kcal/100g
  • Kwas winowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy