skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidory nadają się do każdej odmiany, najważniejsze jest to, że są bardziej mięsiste.
Krok 2:
Wyciśnij sok z cytryny do filiżanki. Skórka jest bardzo drobno pokruszona.
Krok 3:
Wlej okruchy skórki do wyciśniętego soku.
Krok 4:
Pokrój pomidory na małe kawałki.
Krok 5:
W misce do gotowania dżemu włóż pomidory, dodaj cukier i dodaj sok z cytryny ze skórką. podpalić.
Krok 6:
Regularnie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny. Następnie ponownie zagotuj i odstaw na kolejne 30 minut. na trzecim biegu gotuj dżem przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 7:
Gdy dżem będzie gotowy, włóż do wysterylizowanych słoików, zwiń pokrywkę i umieść na pokrywie pod kocem, aż całkowicie ostygnie.
Krok 8:
Tutaj mamy osobliwy, pyszny dżem! Doskonały preparat na zimę. Niezwykła uczta na zimę. Zachwyci Twoją rodzinę i zaskoczy przyjaciół. Smacznego!
pyszny dżem można gotować nie tylko z jagód i owoców, ale także z warzyw. Dojrzałe pomidory są do tego idealne. Wspaniała uczta o osobliwym smaku i aromacie. Słodkie potrawy z pomidorów są nie mniej smaczne i zdrowe. Bogaty w witaminy. Konfitura z pomidorów w puszkach jest świetna przez całą zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g