dżem pomidorowy z cytrynami na zimę

Przygotowanie jest proste. Nie wymaga dużego zestawu produktów. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania. Dżem okazuje się niezwykły, bardzo przyjemny w smaku, z pikantną kwaskowatością cytryny. Idealny do herbaty z rodziną i przyjaciółmi.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 35 g
147 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidory nadają się do każdej odmiany, najważniejsze jest to, że są bardziej mięsiste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z cytryny do filiżanki. Skórka jest bardzo drobno pokruszona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej okruchy skórki do wyciśniętego soku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce do gotowania dżemu włóż pomidory, dodaj cukier i dodaj sok z cytryny ze skórką. podpalić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Regularnie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny. Następnie ponownie zagotuj i odstaw na kolejne 30 minut. na trzecim biegu gotuj dżem przez 30 minut na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy dżem będzie gotowy, włóż do wysterylizowanych słoików, zwiń pokrywkę i umieść na pokrywie pod kocem, aż całkowicie ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tutaj mamy osobliwy, pyszny dżem! Doskonały preparat na zimę. Niezwykła uczta na zimę. Zachwyci Twoją rodzinę i zaskoczy przyjaciół. Smacznego!

pyszny dżem można gotować nie tylko z jagód i owoców, ale także z warzyw. Dojrzałe pomidory są do tego idealne. Wspaniała uczta o osobliwym smaku i aromacie. Słodkie potrawy z pomidorów są nie mniej smaczne i zdrowe. Bogaty w witaminy. Konfitura z pomidorów w puszkach jest świetna przez całą zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy