skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw musisz przygotować sok z buraków. Aby to zrobić, umyj buraki, obierz je. Następnie pokrój warzywo na małe kawałki. Kształt nie ma znaczenia.
2. Napełnij miskę robota kuchennego burakami do połowy całkowitej objętości. Dodaj wodę. Woda będzie potrzebować około 60-80 ml, nie więcej. Rozdrabniać.
3. Przefiltruj powstałą masę przez drobne sito. Możesz dodatkowo wyłożyć sito kawałkiem gazy, ale nie jest to konieczne.
4. Robimy to samo z pozostałymi burakami. Wymagana ilość soku to 1 litr 750 mililitrów. Wlej sok do rondla, Wyślij do ognia. Odparowujemy płyn. Powinno pozostać 700 mililitrów.
5. Wyłóż blachę do pieczenia z wysokimi bokami (nie mniej niż 1,5 cm) papierem woskowanym. Możesz użyć nie tylko blachy do pieczenia, ale dowolnego kształtu z wysokim bokiem. Połącz kilka łyżek cukru z pektyną. Wlej mieszaninę do soku z buraków, energicznie wymieszaj trzepaczką.
6. Wlej pozostały cukier do soku, a także dodaj glukozę. Ponownie wysyłamy patelnię do ognia i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy mieszaninę do temperatury 108 stopni. Musisz dokładnie monitorować temperaturę.
7. Gdy tylko temperatura mieszaniny osiągnie 108 stopni, dodaj kwas winowy, dokładnie wymieszaj. Wlej mieszaninę do przygotowanej blachy do pieczenia.
8. Gdy Marmolada stwardnieje, pokrój w kostkę. Możesz również pokroić za pomocą kręconych foremek do ciastek, aby uzyskać piękniejszy wygląd. Każdą kostkę zwijamy w cukier lub cukier puder do smaku. Podajemy na stole.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g
- Kwas winowy - 21 kcal/100g