Rolada z flaków wołowych

świąteczne krojenie mięsa nie pozostawi nikogo obojętnym! Rolada z flaków wołowych to wspaniały sposób na urozmaicenie świątecznego menu. Bułka świetnie wygląda w dmuchaniu z innymi kawałkami mięsa. Do gotowania potrzebne będą podroby wołowe, a także mały zestaw warzyw i przypraw. Bułkę należy gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do zbyt szybkiego wrzenia.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 22 % 4 g
88 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

1. Umieść nerki w głębokiej misce, zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 3-4 godziny. W określonym czasie należy kilkakrotnie wymienić wodę. Opróżnij ten, w którym nerki są moczone, wlej czysty.

2. Następnie umieszczamy nerki w plastikowej torbie i wysyłamy do zamrażarki. Lekko mrożone podroby są łatwiejsze do krojenia.

3. Moje serce dokładnie. Suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój nerki i serce na cienkie płytki.

4. Obierz czosnek. Pocieramy na drobnej tarce. Można przejść przez prasę do woli.

5. Ziele angielskie wkładamy do moździerza, pocieramy tłuczkiem. Posiekaną paprykę łączymy z mąką z orzechów laskowych i gałką muszkatołową.

6. Moje flaki pod bieżącą wodą. Na całej powierzchni rozprowadzamy pikantną mieszankę z czosnkiem i mąką.

7. Na wierzchu mieszaniny umieszczamy kawałki serca i nerek. Jednocześnie pozostawiamy małe szczeliny między kawałkami, około 1,5-2 centymetry. Jest to konieczne, aby warstwy rolki sklejały się podczas gotowania.

8. Zwiń flaki w rolkę. Lepiej zrobić to mocniej. Wzmacniamy rolkę, wiążąc ją kulinarną nicią. Wystarczy owinąć nić wokół rolki z częstotliwością około jednego centymetra.

9. Wkładamy rolkę do rondla, napełniamy wodą. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania nie zapomnij usunąć piany.

10. Gdy woda się zagotuje,dodaj sól. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny.

11. Obierz cebulę. Obierz marchewki. Po określonym czasie dodaj marchewkę i cebulę do bulionu, a także przyprawy: ziarna pieprzu i liść laurowy. Siekanie warzyw nie jest konieczne, dodaje się je w całości. Gotuj przez kolejną godzinę.

12. Pozwól bułce całkowicie ostygnąć bez wyjmowania jej z bulionu. Następnie wyjmij rolkę i uwolnij ją z nici. Przed podaniem pokrój go na cienkie talerze.

możesz podawać z chrzanem lub innym ostrym sosem do smaku.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Flaki - 97   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Nerki wołowe - 86   kcal/100g

Podobne przepisy