skład / składniki
metoda gotowania
1. Umieść nerki w głębokiej misce, zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 3-4 godziny. W określonym czasie należy kilkakrotnie wymienić wodę. Opróżnij ten, w którym nerki są moczone, wlej czysty.
2. Następnie umieszczamy nerki w plastikowej torbie i wysyłamy do zamrażarki. Lekko mrożone podroby są łatwiejsze do krojenia.
3. Moje serce dokładnie. Suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój nerki i serce na cienkie płytki.
4. Obierz czosnek. Pocieramy na drobnej tarce. Można przejść przez prasę do woli.
5. Ziele angielskie wkładamy do moździerza, pocieramy tłuczkiem. Posiekaną paprykę łączymy z mąką z orzechów laskowych i gałką muszkatołową.
6. Moje flaki pod bieżącą wodą. Na całej powierzchni rozprowadzamy pikantną mieszankę z czosnkiem i mąką.
7. Na wierzchu mieszaniny umieszczamy kawałki serca i nerek. Jednocześnie pozostawiamy małe szczeliny między kawałkami, około 1,5-2 centymetry. Jest to konieczne, aby warstwy rolki sklejały się podczas gotowania.
8. Zwiń flaki w rolkę. Lepiej zrobić to mocniej. Wzmacniamy rolkę, wiążąc ją kulinarną nicią. Wystarczy owinąć nić wokół rolki z częstotliwością około jednego centymetra.
9. Wkładamy rolkę do rondla, napełniamy wodą. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania nie zapomnij usunąć piany.
10. Gdy woda się zagotuje,dodaj sól. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny.
11. Obierz cebulę. Obierz marchewki. Po określonym czasie dodaj marchewkę i cebulę do bulionu, a także przyprawy: ziarna pieprzu i liść laurowy. Siekanie warzyw nie jest konieczne, dodaje się je w całości. Gotuj przez kolejną godzinę.
12. Pozwól bułce całkowicie ostygnąć bez wyjmowania jej z bulionu. Następnie wyjmij rolkę i uwolnij ją z nici. Przed podaniem pokrój go na cienkie talerze.
możesz podawać z chrzanem lub innym ostrym sosem do smaku.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Flaki - 97 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Nerki wołowe - 86 kcal/100g