curry z kiełkami fasoli mung z mlekiem kokosowym

Przygotuj wegetariańskie curry! Smaczne i zdrowe! Curry z kiełkami fasoli mung z mlekiem kokosowym jest smaczne, sycące i zdrowe. Fasola mung to roślina strączkowa uprawiana w Indiach. Fasola mung ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, stymuluje procesy metaboliczne w organizmie, ma działanie moczopędne, normalizuje ciśnienie krwi, pomaga wzmocnić układ odpornościowy. A ponieważ jest lekkostrawny, można go włączyć do diety dzieci. Proponowane danie to doskonały wybór do diety, urozmaica codzienną dietę!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 25 % 5 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Kiełkująca mung myje pod bieżącą wodą. Następnie włóż go do rondla. Napełnij zimną wodą, aby z nawiązką pokryła zawartość patelni.

2. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10-12 minut.

3. A teraz wlej bulion do osobnej miski, będzie potrzebny później.

4. Wlej oliwę z oliwek do głębokiej patelni z grubym dnem. Wysyłamy na średni ogień. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolny inny olej roślinny. Nadaje się również ghee.

5. Dodaj nasiona gorczycy i liście curry do rozgrzanego oleju. Dusić mieszając przez 30 sekund.

6. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Rozłóż cebulę na patelni, smaż przez 5 minut, aż będzie miękka.

7. Drobno posiekaj zielone chili. Rozprowadzamy na patelni, tutaj dodajemy kminek, kolendrę, kurkumę, goździki, sól do smaku. Trzymaj w ogniu przez kolejne 30 sekund.

8. A teraz wlej szklankę bulionu, który spłynął do miski. Rozłóż kiełkującą mung. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

9. Zdejmij pokrywkę, gotuj, aż większość płynu wyparuje.

10. Następnie wlej mleko kokosowe i trochę bulionu, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aby mleko i bulion miały czas na rozgrzanie.

11. Wyciśnij sok z kawałka cytryny, dopraw garam masala. Smakujemy, w razie potrzeby dodajemy sól.

podawaj curry z dodatkiem ryżu.

smacznego! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal / 100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g
  • Kiełkująca Masza - 30   kcal/100g

Podobne przepisy