skład / składniki
metoda gotowania
1. Kiełkująca mung myje pod bieżącą wodą. Następnie włóż go do rondla. Napełnij zimną wodą, aby z nawiązką pokryła zawartość patelni.
2. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10-12 minut.
3. A teraz wlej bulion do osobnej miski, będzie potrzebny później.
4. Wlej oliwę z oliwek do głębokiej patelni z grubym dnem. Wysyłamy na średni ogień. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolny inny olej roślinny. Nadaje się również ghee.
5. Dodaj nasiona gorczycy i liście curry do rozgrzanego oleju. Dusić mieszając przez 30 sekund.
6. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Rozłóż cebulę na patelni, smaż przez 5 minut, aż będzie miękka.
7. Drobno posiekaj zielone chili. Rozprowadzamy na patelni, tutaj dodajemy kminek, kolendrę, kurkumę, goździki, sól do smaku. Trzymaj w ogniu przez kolejne 30 sekund.
8. A teraz wlej szklankę bulionu, który spłynął do miski. Rozłóż kiełkującą mung. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
9. Zdejmij pokrywkę, gotuj, aż większość płynu wyparuje.
10. Następnie wlej mleko kokosowe i trochę bulionu, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aby mleko i bulion miały czas na rozgrzanie.
11. Wyciśnij sok z kawałka cytryny, dopraw garam masala. Smakujemy, w razie potrzeby dodajemy sól.
podawaj curry z dodatkiem ryżu.
smacznego! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal / 100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g
- Kiełkująca Masza - 30 kcal/100g