gruziński dżem śliwkowy z orzechami włoskimi bez pestek

Niesamowity pyszny dżem o kuszącym smaku cynamonu i orzechów.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 88 % 29 g
140 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż śliwki do garnka do gotowania i przykryj cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż się zagotuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj imbir.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak tylko się zagotuje, usuń piankę i dodaj cynamon z imbirem, wymieszaj i gotuj przez 1 godzinę, czasami mieszając i usuwając piankę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj orzechy włoskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu wyjmij dżem z pieca, ostudź i dodaj orzechy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotowy dżem do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy