dżem śliwkowy z orzechami włoskimi bez pestek
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty do gotowania.
Krok 2:

Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
Krok 3:

Włóż śliwki do garnka do gotowania i przykryj cukrem.
Krok 4:

Następnie zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż się zagotuje.
Krok 5:

Zetrzyj imbir.
Krok 6:

Jak tylko się zagotuje, usuń piankę i dodaj cynamon z imbirem, wymieszaj i gotuj przez 1 godzinę, czasami mieszając i usuwając piankę.
Krok 7:

Posiekaj orzechy włoskie.
Krok 8:

Po upływie czasu wyjmij dżem z pieca, ostudź i dodaj orzechy.
Krok 9:

Włóż gotowy dżem do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g

