flaki po koreańsku

Spróbuj koreańskiej sałatki z podrobów! Ciekawa opcja. Flaki po koreańsku są pikantne, apetyczne. Oczywiste jest, że należy go namoczyć, aby pozbyć się zapachu i goryczy. Ale gotowy wynik jest wart całego wysiłku. Gotowość flaczki po ugotowaniu można sprawdzić widelcem: jeśli można ją łatwo przebić, jest gotowa. Flaki można marynować dłużej, dzięki czemu staną się smaczniejsze i bardziej miękkie. Kto by pomyślał, że tak proste podroby mogą zamienić się w taką sałatkę?!
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. Flaki wołowe są wstępnie czyszczone nożem. Dotyczy to zwłaszcza puszystej części blizny, często można tam znaleźć cząsteczki brudu.

2. Po oczyszczeniu flaki myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski. Napełnij zimną wodą, aby całkowicie zakryła bliznę. Tutaj wlej esencję octu.

3. Pozostaw bliznę do namoczenia przez 3 godziny, jeśli czas na to pozwala, możesz pozostawić ją na dłużej. Pomoże to zneutralizować charakterystyczny zapach i nieodłączną goryczkę.

4. Po upływie określonego czasu dokładnie umyj bliznę pod bieżącą wodą. Następnie pokrój na prostokątne kawałki, a następnie włóż je do rondla.

5. Ponownie napełnij wodą, aby zakryła zawartość. Wysyłamy patelnię na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, trzymaj ogień przez pięć minut. Po upływie określonego czasu spuść wodę.

6. Powtarzamy ten proces 2-3 razy. Następnie zalej flaki czystą wodą, dodaj liść laurowy i czarny pieprz. Ponownie wysyłamy patelnię do pieca.

7. Gotuj na małym ogniu przez cztery godziny od momentu wrzenia. Nie musisz solić. Usuń flaki z patelni, przenieś je na talerz. Niech ostygnie. Podroby kroimy w cienkie paski, wkładamy do głębokiej salaterki.

8. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy pod bieżącą wodą. Pokrój paprykę w paski. Obierz również czosnek, przepuść przez prasę.

9. Dodaj cebulę, paprykę, czosnek do salaterki. Dopraw przyprawami do koreańskiej marchwi, wlej ocet jabłkowy, sól do smaku. Mieszać.

10. Wlej olej roślinny do rondla. Wysyłamy do ognia, podgrzewamy. Wlej rozgrzany olej do salaterki z głównymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

11. Przykryj salaterkę pokrywką, Wyślij do lodówki na 2 godziny. Możesz zostawić na dłużej, jeśli pozwala na to czas.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Flaki - 97   kcal/100g

Podobne przepisy