skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszym krokiem jest namoczenie suszonego bakłażana. Aby to zrobić, włóż je do miski i napełnij ciepłą wodą. Pozostaw na 4 godziny. Jeśli chcesz skrócić ten proces, bakłażany należy gotować w osolonej wrzącej wodzie przez 15 minut.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy tylko się zagotuje, dodaj sól i rozłóż spaghetti. Nie musisz żałować wody, zaleca się gotowanie wszystkich makaronów w dużej ilości wody. Do określonej ilości spaghetti należy wziąć 2-2, 5 litra.
3. Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wysokiej jakości spaghetti z pszenicy durum zwykle gotuje się dłużej.
4. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Bazylię myjemy pod bieżącą wodą, a następnie drobno kroimy.
5. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż do niego cebulę, smaż do miękkości.
6. Z bakłażanem spuść wodę. Można je również wrzucić do durszlaka i pozwolić, aby płyn spłynął. Rozłóż bakłażany na cebuli. Gotuj przez kilka minut.
7. Dodaj sos pomidorowy na patelnię. Dusić przez 8-10 minut. Następnie włóż orzeszki piniowe i bazylię do sosu, wymieszaj. Wyłącz ogień.
8. Spaghetti wrzucamy do durszlaka, szybko zastępujemy pod strumieniem zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
9. Spaghetti układamy w porcjach, polewamy sosem i podajemy.
smacznego! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Suszone bakłażany - 202 kcal/100g