spaghetti z suszonym bakłażanem

lubisz spaghetti? Przygotuj bardzo smaczną wersję! Spaghetti z suszonym bakłażanem i orzeszkami piniowymi to świetna kolacja dla całej rodziny! Sos pomidorowy może być domowej roboty lub zakupiony. Oczywiście priorytetowo jest używać domowych preparatów, ale sosy sklepowe są również całkiem odpowiednie. W razie potrzeby możesz wziąć ostry sos, aby danie było bardziej pikantne. Lista warzyw nie jest tak duża. Możesz dodać do niego paprykę, ale bez papryki danie okazuje się dość bogate i smaczne.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 72 % 42 g
277 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Pierwszym krokiem jest namoczenie suszonego bakłażana. Aby to zrobić, włóż je do miski i napełnij ciepłą wodą. Pozostaw na 4 godziny. Jeśli chcesz skrócić ten proces, bakłażany należy gotować w osolonej wrzącej wodzie przez 15 minut.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy tylko się zagotuje, dodaj sól i rozłóż spaghetti. Nie musisz żałować wody, zaleca się gotowanie wszystkich makaronów w dużej ilości wody. Do określonej ilości spaghetti należy wziąć 2-2, 5 litra.

3. Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wysokiej jakości spaghetti z pszenicy durum zwykle gotuje się dłużej.

4. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Bazylię myjemy pod bieżącą wodą, a następnie drobno kroimy.

5. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż do niego cebulę, smaż do miękkości.

6. Z bakłażanem spuść wodę. Można je również wrzucić do durszlaka i pozwolić, aby płyn spłynął. Rozłóż bakłażany na cebuli. Gotuj przez kilka minut.

7. Dodaj sos pomidorowy na patelnię. Dusić przez 8-10 minut. Następnie włóż orzeszki piniowe i bazylię do sosu, wymieszaj. Wyłącz ogień.

8. Spaghetti wrzucamy do durszlaka, szybko zastępujemy pod strumieniem zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

9. Spaghetti układamy w porcjach, polewamy sosem i podajemy.

smacznego! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Suszone bakłażany - 202   kcal/100g

Podobne przepisy