zupa dyniowa z mięsem mielonym

zdrowa i satysfakcjonująca zupa. Podawać z chlebem lub grzankami.
NLarissaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 44 % 8 g
105 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Są to produkty niezbędne do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki pokroić w kostkę gotować do miękkości. Pokrój pory w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pory lekko usmażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieloną wieprzowinę do cebuli i kontynuuj smażenie do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce, a także usmaż łyżką oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i pokrój dynię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Prawie całą dynię (pozostaw kilka plasterków) ugotuj osobno, aż będzie gotowa i zetrzyj marchewką w puree w blenderze. Gotowałem i puree od razu w maszynie kuchennej typu Thermomix. Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do rondla z ziemniakami, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni bez oleju usmaż pestki dyni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostałą dynię kroimy w małe kostki, około 1 cm, i szybko smażymy z dodatkiem ostatniego oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kostki dyni i nasiona słonecznika używam jako przystawki do gotowej zupy i razem ze śmietaną wrzucam do każdego talerza przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g

Podobne przepisy