skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Są to produkty niezbędne do zupy.
Krok 2:
Ziemniaki pokroić w kostkę gotować do miękkości. Pokrój pory w pierścienie.
Krok 3:
Pory lekko usmażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego.
Krok 4:
Dodaj mieloną wieprzowinę do cebuli i kontynuuj smażenie do miękkości.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, a także usmaż łyżką oleju.
Krok 6:
Obierz i pokrój dynię.
Krok 7:
Prawie całą dynię (pozostaw kilka plasterków) ugotuj osobno, aż będzie gotowa i zetrzyj marchewką w puree w blenderze. Gotowałem i puree od razu w maszynie kuchennej typu Thermomix. Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do rondla z ziemniakami, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.
Krok 8:
Na patelni bez oleju usmaż pestki dyni.
Krok 9:
Pozostałą dynię kroimy w małe kostki, około 1 cm, i szybko smażymy z dodatkiem ostatniego oleju.
Krok 10:
Kostki dyni i nasiona słonecznika używam jako przystawki do gotowej zupy i razem ze śmietaną wrzucam do każdego talerza przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g