Zupa z mięsem żółwia, warzywami i pachnącymi ziołami

Przygotuj aromatyczną zupę z żółwia! Cudownie pyszne! Zupa z mięsem żółwia, warzywami i pachnącymi ziołami to pikantne danie restauracyjne. Jeśli mięso żółwia nie jest w żaden sposób dostępne, możesz użyć fileta. Z warzyw potrzebujesz małego zestawu, który można nieco rozszerzyć, dodając na przykład pomidory. Ale nawet bez nich okazuje się smaczne i bogate danie. Mąka, która jest wstępnie smażona z masłem, pomoże zagęścić zupę.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 27 % 4 g
79 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przed rozpoczęciem gotowania zupy należy przygotować składniki:

- mięso żółwia myjemy, kroimy na kawałki;

- cebulę obrać, pokroić w kostkę;

- łodygę selera obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę;

- obieramy czosnek, drobno kroimy;

- paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę;

- oregano i tymianek myjemy, ostrym nożem rozdrabniamy;

- umyj szpinak, odetnij łodygi i pokrój liście nożem;

- jajka kurze gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w duże kostki.

2. A teraz, gdy wszystko jest gotowe, możesz przejść do najciekawszej rzeczy. Rozłóż połowę porcji masła na kotle, Wyślij do ognia.

3. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego kawałki mięsa żółwia. Smażyć przez 15 minut. Następnie przyprawiamy mięso solą i pieprzem.

4. A teraz układamy warzywa i pachnące zioła: oregano, tymianek, liście laurowe. Kontynuuj smażenie, aż wszystkie składniki nabiorą przyjemnego złotego odcienia, około 25 minut. Jednocześnie nie zapomnij mieszać.

5. Po usmażeniu zalej składniki bulionem, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, kontynuuj gotowanie przez około 30 minut.

6. W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, kontynuujemy gotowanie. Pozostałe masło rozprowadzamy na patelni z grubym dnem, topimy na małym ogniu.

7. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj. Przygotuj mieszaninę, aż nabierze lekkiego złotego odcienia i przyjemnego orzechowego zapachu. Zajmie to nie więcej niż 2 minuty.

8. Po 30 minutach włóż przygotowaną mieszankę mąki do zupy, ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki.

9. Kontynuujemy gotowanie zupy przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Dodaj sos Worcester, wyciśnij sok z cytryny.

10. Na tym samym etapie dodaj szpinak i gotowane jaja kurze. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz ogień.

rozłóż zupę na porcje. W razie potrzeby doprawiamy kwaśną śmietaną i pieprzem cayenne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Mięso żółwia - 89   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy