skład / składniki
metoda gotowania
1. Przed rozpoczęciem gotowania zupy należy przygotować składniki:
- mięso żółwia myjemy, kroimy na kawałki;
- cebulę obrać, pokroić w kostkę;
- łodygę selera obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę;
- obieramy czosnek, drobno kroimy;
- paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę;
- oregano i tymianek myjemy, ostrym nożem rozdrabniamy;
- umyj szpinak, odetnij łodygi i pokrój liście nożem;
- jajka kurze gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w duże kostki.
2. A teraz, gdy wszystko jest gotowe, możesz przejść do najciekawszej rzeczy. Rozłóż połowę porcji masła na kotle, Wyślij do ognia.
3. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego kawałki mięsa żółwia. Smażyć przez 15 minut. Następnie przyprawiamy mięso solą i pieprzem.
4. A teraz układamy warzywa i pachnące zioła: oregano, tymianek, liście laurowe. Kontynuuj smażenie, aż wszystkie składniki nabiorą przyjemnego złotego odcienia, około 25 minut. Jednocześnie nie zapomnij mieszać.
5. Po usmażeniu zalej składniki bulionem, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, kontynuuj gotowanie przez około 30 minut.
6. W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, kontynuujemy gotowanie. Pozostałe masło rozprowadzamy na patelni z grubym dnem, topimy na małym ogniu.
7. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj. Przygotuj mieszaninę, aż nabierze lekkiego złotego odcienia i przyjemnego orzechowego zapachu. Zajmie to nie więcej niż 2 minuty.
8. Po 30 minutach włóż przygotowaną mieszankę mąki do zupy, ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki.
9. Kontynuujemy gotowanie zupy przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Dodaj sos Worcester, wyciśnij sok z cytryny.
10. Na tym samym etapie dodaj szpinak i gotowane jaja kurze. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz ogień.
rozłóż zupę na porcje. W razie potrzeby doprawiamy kwaśną śmietaną i pieprzem cayenne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Mięso żółwia - 89 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g