skład / składniki
metoda gotowania
Khir to danie związane z deserami. Z przyjemnością jedzą go zarówno dorośli, jak i dzieci. Danie pochodzi z Indii, jest również szeroko rozpowszechnione w Pakistanie. Kheer różni się od zwykłej owsianki ryżowej tym, że ryż jest mocno ugotowany. W wyniku długotrwałego gotowania danie nabiera lekkiego beżowego odcienia. Często kolor przypomina mleko skondensowane.
w Indiach Kheer jest niezbędnym daniem na świątecznym stole. Idealnie, to danie jest gotowane w pełnym mleku o wysokiej zawartości tłuszczu.
przyprawy takie jak szafran i kardamon można również dodać do Khir. Nadają nie tylko aromat i smak, ale także pomagają zmniejszyć produkcję śluzu z ryżu i mleka. Niektóre gospodynie domowe w tym celu zalecają smażenie ryżu przez kilka minut na suchej patelni bez dodawania oleju. To sprawi, że potrawa będzie smakować lepiej.
oprócz wszystkich powyższych, danie jest również zdrowe. Ryż Khir pomaga usunąć nadmiar soli z organizmu, radzić sobie z obrzękiem.
1. Wlej ryż do miski, wlej roztopione masło. Mieszać.
2. Wlej mleko do rondla z grubym dnem. Wlej cukier do tej samej patelni.
3. Wysyłamy mleko z cukrem do ognia. Doprowadzić do wrzenia.
4. Gdy mleko się zagotuje, włóż do niego ryż z olejem.
5. Gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie gotowy.
6. Gdy danie zgęstnieje, Dodaj do niego kardamon, rodzynki, posiekane orzechy nerkowca.
rozłóż Kheer w porcjach i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g