Kheer

rozkoszuj się domowym deserem kuchni indyjskiej! Kheer to słodki budyń zrobiony z ryżu. Tradycyjnie gotuje się go w mleku. Trzy niezmienne składniki potrawy to ryż, cukier, mleko. Smak khira można urozmaicić za pomocą różnych przypraw, przypraw i dodatków. Ryż może być używany jako okrągły lub długoziarnisty. Również niektóre gospodynie domowe dodają startą marchewkę do Khir. To warzywo doskonale pasuje do ogólnego zestawu smakowego, a także witaminizuje danie, nadając mu nowy elegancki kolor. Chociaż jest to dla amatora.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 66 % 19 g
150 kcal
IG: 21 / 47 / 32

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

Khir to danie związane z deserami. Z przyjemnością jedzą go zarówno dorośli, jak i dzieci. Danie pochodzi z Indii, jest również szeroko rozpowszechnione w Pakistanie. Kheer różni się od zwykłej owsianki ryżowej tym, że ryż jest mocno ugotowany. W wyniku długotrwałego gotowania danie nabiera lekkiego beżowego odcienia. Często kolor przypomina mleko skondensowane.

w Indiach Kheer jest niezbędnym daniem na świątecznym stole. Idealnie, to danie jest gotowane w pełnym mleku o wysokiej zawartości tłuszczu.

przyprawy takie jak szafran i kardamon można również dodać do Khir. Nadają nie tylko aromat i smak, ale także pomagają zmniejszyć produkcję śluzu z ryżu i mleka. Niektóre gospodynie domowe w tym celu zalecają smażenie ryżu przez kilka minut na suchej patelni bez dodawania oleju. To sprawi, że potrawa będzie smakować lepiej.

oprócz wszystkich powyższych, danie jest również zdrowe. Ryż Khir pomaga usunąć nadmiar soli z organizmu, radzić sobie z obrzękiem.

1. Wlej ryż do miski, wlej roztopione masło. Mieszać.

2. Wlej mleko do rondla z grubym dnem. Wlej cukier do tej samej patelni.

3. Wysyłamy mleko z cukrem do ognia. Doprowadzić do wrzenia.

4. Gdy mleko się zagotuje, włóż do niego ryż z olejem.

5. Gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie gotowy.

6. Gdy danie zgęstnieje, Dodaj do niego kardamon, rodzynki, posiekane orzechy nerkowca.

rozłóż Kheer w porcjach i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy