Sałatka wieprzowa z zielonym groszkiem i kurczakiem

Przygotuj sałatkę noworoczną! Zaskocz gości! Świąteczna sałatka na Rok Świni 2019 to pyszne danie w postaci uroczego zwierzęcia. Aby przygotować sałatkę, potrzebujesz małego zestawu dostępnych produktów. Na liście nie ma ani jednego zagranicznego składnika, co wskazuje na budżet tego dania. Majonez w przepisie jest używany zakupiony, ale możesz wziąć domowy.
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 36 % 8 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Przede wszystkim gotuj ziemniaki. Aby to zrobić, bulwy należy najpierw umyć. Umyj je w gorącej wodzie za pomocą gąbki kuchennej. Następnie włóż do rondla, napełnij wodą.

2. Wysyłamy patelnię z ziemniakami do ognia. Gotuj przez 20-25 minut od momentu wrzenia. Ostrożnie przebij ziemniaki widelcem. Jeśli dobrze wchodzi, ziemniaki są miękkie, co wskazuje na ich gotowość.

3. Równolegle z ziemniakami ugotujemy kurczaka. Moja pierś z kurczaka, włóż do rondla. Napełnij wodą, dodaj trochę soli. Wysyłamy ogień do gotowania. Gotuj do miękkości.

4. Usuń kurczaka i ziemniaki z patelni. Pozwól składnikom ostygnąć. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. I pokrój pierś w kostkę.

5. Jaja kurze należy ugotować na twardo. Aby to zrobić, należy je gotować przez 5-7 minut od momentu wrzenia. Więc gotujemy. Następnie ostudzić, oczyścić. Oddziel żółtka od białek. Drobno posiekaj żółtka i zetrzyj białka na grubej tarce.

6. Wyciągamy ogórek z solanki. Pokroić w kostkę, ale trochę mniejsze niż mięso i ziemniaki. Spuść płyn z groszku w puszkach.

7. Rozłóż wszystkie składniki w głębokiej misce, z wyjątkiem białek. Dodaj majonez do miski. Jego ilość można dostosować do smaku. Mieszać. Sól prawdopodobnie nie będzie potrzebna, ponieważ ogórek dostosuje smak we właściwym kierunku.

8. Dodaj kilka kropli czerwonego lub szkarłatnego barwnika spożywczego do białek. Delikatnie wymieszaj.

9. Rozłóż sałatkę na płaskim naczyniu, uformuj półkulę. Sałatkę pokrywamy powstałym "futrem" z białek jaj.

10. Z kiełbasy wycinamy nos-Prosiaczek, uszy i ogon. Udekoruj sałatkę. Oliwki będą oczami.

taką sałatkę można podać natychmiast na stole. Nie potrzebuje dodatkowego czasu na impregnację.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy