skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybierz śliwki Dojrzałe, bez uszkodzeń, z łatwo oddzielającą się kością. Smak może być inny, zgodnie z preferencjami. Wziąłem śliwki.
Krok 2:
Przygotuj słoiki: - spłucz sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.
Krok 3:
Spłucz śliwki, oddziel pestkę i pamiętaj, aby zważyć. Od tego będzie zależeć obliczenie cukru i Kwinttyny. / 1 saszetka Kvittin na 1kg owoców + 1kg cukru. Wyjątek wiśnie i czereśnie: 2 saszetki Kvittin na 1kg owoców + 1,2 kg cukru. Tak zaleca producent./ Natychmiast zważyć i przygotować wymaganą ilość cukru.
Krok 4:
Zmiel przygotowane śliwki na puree za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Kratkę można wziąć dużą lub jak ja-średnią. Nie wpłynie to na smak.
Krok 5:
Dobrze jest użyć szerokiej miski do gotowania. Posyp tłuczone ziemniaki środkiem żelującym Kvittin i wymieszaj. Jeśli chcesz ugotować grubszy dżem, poczekaj lub konfiturę-dodaj sok z 1 cytryny. / Do smaku dodałem sok z 0,5 cytryny, trochę mniej/. Ciągle mieszając doprowadzić puree do wrzenia.
Krok 6:
Gdy bardzo się zagotuje, nadal mieszając, wprowadź odpowiednią dawkę cukru i kontynuuj gotowanie.
Krok 7:
Gotowane na dużym ogniu. I to jest chyba jedyny "dżem", który jest wygodny do mieszania trzepaczką. Gdy masa ponownie się zagotuje, gotuj przez 5 minut, nie przestając mieszać.
Krok 8:
Następnie wyjmij z pieca, kołysząc miednicą, wygnij piankę do środka i pamiętaj, aby ją usunąć.
Krok 9:
Piany jest wystarczająco dużo.
Krok 10:
Gorący gotowy konfitura będzie płynny, lepki. Natychmiast wlać do ciepłych, suchych, sterylnych słoików.
Krok 11:
Zakręć sterylnymi pokrywkami, odwróć i pozostaw do ostygnięcia pod "futrem". Z 2Kg śliwek wyszło około 2600 litrów konfitury./ Prawie 6 puszek po 0,5 l./ podczas fotografowania gotowałem grubszy, ale objętość okazuje się prawie taka sama: 3 puszki - 0,5 , 1 - 0,720 , 1 - 0,350 i trochę na próbę w misce. W porcjach wskazuję liczbę puszek, które są wygodne do butelkowania w mojej rodzinie.
Krok 12:
Schłodzona konfitura staje się gęsta, ale swobodnie się rozprowadza. To ja dodałem sok z cytryny i 1 opakowanie więcej Kvittin niż zaleca producent. Po ugotowaniu dokładnie zgodnie z ich zaleceniami okazało się również smaczne, ale cieplejsze, mniej więcej jak dżem - galaretka. Dlatego gęstość można dostosować do własnego gustu i potrzeby.
od dawna zwracałem uwagę na torebki "Kvittin na dżem", obiecano szybkie gotowanie i zagęszczanie. Kto gotował dżem i dżem, wie, że proces gotowania jest długi i potrzebujesz stałej kontroli, bez względu na to, jak się pali. Kvittin jest produktem naturalnym, jego głównym składnikiem jest pektyna, dobrze znana wielu gospodyniom domowym. W tym roku postanowiłem spróbować i przygotować konfiturę za pomocą Kvittin, wszystko, co obiecano na etykiecie, naprawdę działa - wynik nie zawiódł. Wszystko jest niezwykle proste, szybkie, a co najważniejsze, smak jest doskonały !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g