konfitura Śliwkowa na Kvittin

gotuje się super szybko, aromatycznie i gęsto ! Bardzo opłacalna alternatywa dla zwykłego dżemu, tylko gotuje się kilka razy szybciej. Ponieważ gotuje się tylko przez pięć minut, wszystkie narzędzia są zachowane. Smak słodko - kwaśny, bogaty, śliwkowy. Główny czas poświęca się na przygotowanie puszek i faktyczne opróżnianie, chłodzenie może nie być brane pod uwagę. Niezastąpiony w pieczeniu, bardzo udana konsystencja i oczywiście kochamy tylko bochenek lub bułkę z masłem i herbatą !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
222 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz śliwki Dojrzałe, bez uszkodzeń, z łatwo oddzielającą się kością. Smak może być inny, zgodnie z preferencjami. Wziąłem śliwki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj słoiki: - spłucz sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłucz śliwki, oddziel pestkę i pamiętaj, aby zważyć. Od tego będzie zależeć obliczenie cukru i Kwinttyny. / 1 saszetka Kvittin na 1kg owoców + 1kg cukru. Wyjątek wiśnie i czereśnie: 2 saszetki Kvittin na 1kg owoców + 1,2 kg cukru. Tak zaleca producent./ Natychmiast zważyć i przygotować wymaganą ilość cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel przygotowane śliwki na puree za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Kratkę można wziąć dużą lub jak ja-średnią. Nie wpłynie to na smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze jest użyć szerokiej miski do gotowania. Posyp tłuczone ziemniaki środkiem żelującym Kvittin i wymieszaj. Jeśli chcesz ugotować grubszy dżem, poczekaj lub konfiturę-dodaj sok z 1 cytryny. / Do smaku dodałem sok z 0,5 cytryny, trochę mniej/. Ciągle mieszając doprowadzić puree do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy bardzo się zagotuje, nadal mieszając, wprowadź odpowiednią dawkę cukru i kontynuuj gotowanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowane na dużym ogniu. I to jest chyba jedyny "dżem", który jest wygodny do mieszania trzepaczką. Gdy masa ponownie się zagotuje, gotuj przez 5 minut, nie przestając mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wyjmij z pieca, kołysząc miednicą, wygnij piankę do środka i pamiętaj, aby ją usunąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piany jest wystarczająco dużo.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gorący gotowy konfitura będzie płynny, lepki. Natychmiast wlać do ciepłych, suchych, sterylnych słoików.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zakręć sterylnymi pokrywkami, odwróć i pozostaw do ostygnięcia pod "futrem". Z 2Kg śliwek wyszło około 2600 litrów konfitury./ Prawie 6 puszek po 0,5 l./ podczas fotografowania gotowałem grubszy, ale objętość okazuje się prawie taka sama: 3 puszki - 0,5 , 1 - 0,720 , 1 - 0,350 i trochę na próbę w misce. W porcjach wskazuję liczbę puszek, które są wygodne do butelkowania w mojej rodzinie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzona konfitura staje się gęsta, ale swobodnie się rozprowadza. To ja dodałem sok z cytryny i 1 opakowanie więcej Kvittin niż zaleca producent. Po ugotowaniu dokładnie zgodnie z ich zaleceniami okazało się również smaczne, ale cieplejsze, mniej więcej jak dżem - galaretka. Dlatego gęstość można dostosować do własnego gustu i potrzeby.

od dawna zwracałem uwagę na torebki "Kvittin na dżem", obiecano szybkie gotowanie i zagęszczanie. Kto gotował dżem i dżem, wie, że proces gotowania jest długi i potrzebujesz stałej kontroli, bez względu na to, jak się pali. Kvittin jest produktem naturalnym, jego głównym składnikiem jest pektyna, dobrze znana wielu gospodyniom domowym. W tym roku postanowiłem spróbować i przygotować konfiturę za pomocą Kvittin, wszystko, co obiecano na etykiecie, naprawdę działa - wynik nie zawiódł. Wszystko jest niezwykle proste, szybkie, a co najważniejsze, smak jest doskonały !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy