zupa ze śmietaną i kurczakiem

bogaty, aromatyczny, sycący, dla całej rodziny! Zupa ze śmietaną i kurczakiem ma charakterystyczny delikatny kremowy smak. Przygotowuje się go w pośpiechu, z dostępnych składników. Jeśli w domu nie ma śmietanki, możesz zastąpić je mlekiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną, obfitą zupę ze śmietaną i kurczakiem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do zupy używano filetów z kurczaka, ale inne części kurczaka (uda, podudzia, skrzydła) również będą działać. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Mam śmietankę 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kurczaka. Filety z kurczaka włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotuj, usuwając pianę, aż kurczak się ugotuje, około 20 minut. Jeśli masz kurczaka z kością, musisz gotować przez 5-7 minut dłużej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania kurczaka przygotuj resztę warzyw. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj, jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę pokrój również w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, zieloną cebulą, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowy filet z kurczaka z bulionu i pokrój na małe kawałki. Jeśli mięso jest na kości, oddziel je od kości i posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelnię włożyć pokrojone ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Włóż cebulę z marchewką i smaż, mieszając, przez około 5-6 minut. W razie potrzeby nie można smażyć warzyw, ale włożyć je do świeżej zupy z ziemniakami i gotować do miękkości. I dodaj kawałek masła ze śmietaną pod koniec gotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelnię włożyć marchewkę smażoną z cebulą i pokrojony filet z kurczaka. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciągle mieszając cienkim strumieniem wlej śmietanę i ponownie zagotuj zupę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na samym końcu dodaj posiekane warzywa i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw zupę na 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy