ucho ryb rzecznych i karpia

w naturze możesz gotować nie tylko kebaby! Masz pomysł! Ucho na ognisku w kotle to świetna alternatywa dla zwykłych potraw kempingowych. Ucho jest jednym z najbardziej znanych i popularnych potraw w kuchni węgierskiej. Jest przygotowywany głównie ze słodkowodnych ryb rzecznych. Tradycyjnie Węgierskie ucho gotuje się na ogniu, ale w razie potrzeby można je również ugotować na kuchence. Lwia część czasu gotowania poświęca się na przygotowanie bulionu, ale można to zrobić z wyprzedzeniem, nawet dzień przed planowanym posiłkiem.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 10 % 2 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Oczyszczamy małe ryby rzeczne z łusek, odcinamy płetwy i czyścimy wnętrze. Przygotowaną rybę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jako ryby rzeczne możesz użyć leszcza, karasia, suma, jesiotra.

2. Teraz przechodzimy do karpia. Odetnij głowę i ogon, wyczyść wnętrze. Z głowy usuwamy skrzela, Oczy. Tuszę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na kawałki o grubości 2-3 centymetrów. Przyprawiamy karpia solą, wysyłamy do lodówki.

3. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy miejsce mocowania łodygi. Pokroić w kostkę. Pokrój paprykę na pół, Wytnij torebkę nasienną, usuń łodygę. Pieprz myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Obierz cebulę, drobno posiekaj.

4. Wlej olej roślinny do kotła, umieść go nad ogniskiem. Smaż cebulę do miękkości, a następnie dodaj pomidory i paprykę, kontynuuj gotowanie przez 1-2 minuty.

5. Połóż rybę rzeczną i głowę karpia na warzywach. Wlej wodę, aby całkowicie przykryła rybę.

6. Dopraw solą i pieprzem, posyp zmieloną papryką. Doprowadzić do wrzenia, w tym procesie usunąć piankę łyżką cedzakową. Gotuj przez 1-2 godziny, ogień powinien być słaby. Zupa jest gotowa, gdy mięso ryby łatwo odsuwa się od kości.

7. A teraz przepuszczamy bulion przez sito, staramy się nie dopuścić do przedostania się nasion do przefiltrowanego bulionu. Wracamy zupę do kotła, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodaj kawałki karpia. Gotuj przez 10-15 minut. W tym okresie nie można mieszać i mieszać!

po określonym czasie ucho jest gotowe.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bersh - 83   kcal/100g
  • Płoć - 88   kcal/100g
  • Ruff - 88   kcal/100g
  • Gustera - 97   kcal/100g
  • Lin - 40   kcal/100g
  • Kleń - 127   kcal/100g
  • IDE - 81   kcal/100g
  • ASP - 98   kcal/100g
  • Czechoń - 88   kcal/100g
  • Czerwonopłetwy - 100   kcal/100g
  • Golec - 135   kcal/100g

Podobne przepisy