skład / składniki
metoda gotowania
1. Świeże małże myjemy pod bieżącą wodą. Usuwamy wszystkie otwarte muszle, nie nadają się do jedzenia.
2. Masło rozprowadzamy na patelni z grubym dnem, wysyłamy na średni ogień. Podczas rozgrzewania oleju obieramy szalotki, kroimy w kostkę. Włóż cebulę do rondla, podsmaż do miękkości.
3. Następnie wlej wytrawne białe wino do cebuli, włóż do niej małże. Wymieszaj, musisz przykryć wszystkie małże.
4. Maksymalizujemy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką. Gotuj przez 6-7 minut, aż muszle się otworzą.
5. Usuń małże łyżką cedzakową, przenieś na płaskie naczynie. Pozwól im ostygnąć.
6. W międzyczasie wlej ocet i oliwę z oliwek do miski, rozłóż kapary i musztardę Dijon. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
7. Małże wystarczająco ostygły. Ostrożnie wyjmij je z muszli, włóż do głębokiej miski. Wlać wcześniej przygotowany sos. Przykryj pokrywką i wyślij do lodówki na 10-15 minut.
8. Zaleca się podawanie marynowanych małży na zielonej poduszce. Do tego celu idealne są młode liście sałaty i świeża bazylia. Więc umyj sałatkę, włóż ją do miski. Umyj świeżą bazylię, włóż do miski na sałatkę.
9. Rozłóż marynowane małże na ziołach. Posyp je sokiem z cytryny.
serwujemy. W razie potrzeby możesz podać ryż lub makaron jako dodatek. Bardzo często marynowane małże są częścią sałatek z owoców morza, pizzy, risotto, pilawu, bułek, paelli i wielu innych potraw. Podaje się je również jako przekąskę do piwa. Oznacza to, że forma podania wskazana w przepisie nie jest jedynym sposobem użycia marynowanych Małży.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g