skład / składniki
metoda gotowania
1. Do gotowania nadają się tylko domowe kiełbaski z czystego mięsa. Mogą to być półprodukty wieprzowe lub drobiowe. Każdą kiełbasę przebijamy igłą lub szpikulcem ze wszystkich stron. Jest to konieczne, aby powłoka nie pękła podczas pierwszej obróbki cieplnej.
2. Obierz cebulę z łuski, umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój przygotowaną cebulę na półpierścienie. Wlej olej roślinny do żeliwnej patelni, rozłóż półpierścienie cebuli. Wysyłamy patelnię do małego ognia, smażymy cebulę do miękkości.
3. Kładziemy kiełbasę na cebuli, wlewamy piwo. Dodaj również trochę wody, aby kiełbaski były pokryte płynem. Jeśli weźmiemy stosunek piwa do wody, proporcja wynosi około 3:1 (na 600 ml piwa 200 ml wody).
4. Czekamy, aż płyn się zagotuje. Ogień powinien być minimalny, aby płyn stopniowo się zagotował. Dusić kiełbaski do połowy ugotowane przez 4-5 minut. Następnie wrzuć kiełbaski do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć. Przenieś kiełbaski na ruszt, pozwól im wyschnąć.
5. Rozgrzej grill, nasmaruj ruszty olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Za pomocą tego samego pędzla smarujemy każdą kiełbasę. Umieszczamy na ruszcie grilla, gotujemy, aż powierzchnia będzie chrupiąca i dobrze usmażona. Zajmie to około 4-6 minut z każdej strony.
6. Gotowe kiełbaski przekładamy na półmisek, odstawiamy na 3 minuty. Podawaj na stole z musztardą. Jest również bardzo smaczny z grillowanymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g