Parfait z kurczaka
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek.
Krok 2:
Dodaj posiekaną wątrobę. Obsmażać. Posyp tymiankiem. Smażyć na złoty kolor i różowy na środku. Podpal brandy w osobnym pojemniku, aby wypalić cały alkohol. Dodaj brandy do wątroby. Smażyć jeszcze 1 minutę.
Krok 3:
Przenieś wątrobę do blendera. Rozdrobnić.
Krok 4:
Roztop masło. Przecedzić płyn przez sito. Nie używaj białego osadu. Dodaj olej, sól i pieprz do wątroby. Wymieszać. Dwukrotnie przetrzyj masę przez sito.
Krok 5:
Ułóż parfait w porcjowanych kokilkach. Włóż do lodówki na godzinę.
Krok 6:
Smacznego!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g