Parfait z kurczaka

delikatny parfait z wątróbki drobiowej to wspaniałe danie! To stare francuskie danie. Kawałek chrupiącej bułki z delikatnym parfaitem może służyć jako doskonałe śniadanie, zdrowa przekąska, lekka kolacja.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 78 % 39 g
węglowodany 4 % 2 g
398 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj posiekaną wątrobę. Obsmażać. Posyp tymiankiem. Smażyć na złoty kolor i różowy na środku. Podpal brandy w osobnym pojemniku, aby wypalić cały alkohol. Dodaj brandy do wątroby. Smażyć jeszcze 1 minutę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś wątrobę do blendera. Rozdrobnić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło. Przecedzić płyn przez sito. Nie używaj białego osadu. Dodaj olej, sól i pieprz do wątroby. Wymieszać. Dwukrotnie przetrzyj masę przez sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż parfait w porcjowanych kokilkach. Włóż do lodówki na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy