gorzkie grzyby marynowane na zimę

przepis na marynowanie i przygotowywanie pysznych grzybów na zimę. W naszych lasach rosną grzyby gorzkie, których wielu grzybiarzy nie zbiera, uważając te grzyby za drugorzędne. Cóż, uważam, że nie ma grzybów drugiej kategorii, są tylko źle ugotowane i trujące. Dlatego dzisiaj chcę zwrócić uwagę na przepis na marynowane gorzkie, które przygotowuję na przyszłość. D moim zdaniem w przypadku gorzkich, w przeciwieństwie do niektórych rodzajów grzybów, można osiągnąć całkowitą neutralizację goryczy poprzez gotowanie i moczenie w roztworze soli.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
18 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 40 min

Zbierz Grzyby, spłucz z piasku w zlewie. Następnie gotuj gorzki w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Zmień wodę w grzybach i moczyć je przez jeden dzień, zmieniając wodę co 3 do 4 godzin, aż cała gorycz wyjdzie z grzybów. Smakujemy grzyby, a gdy staną się świeże, można je marynować. Przygotowujemy marynatę( która zależy od ilości grzybów): na 1 litr wody wkładamy 10 groszków czarnego pieprzu, 1 łyżkę.łyżka cukru, 2 łyżki. łyżki soli, 4 liście laurowe, 10 goździków, 20 groszków kolendry, 5 groszków ziela angielskiego, 100 ml 9% octu. Najpierw dodaj wszystkie składniki do marynaty z wyjątkiem octu i gotuj przez 20 minut, następnie dodaj ocet i grzyby i gotuj przez kolejne 10 minut. Gotowe marynowane gorzki wkładamy do przygotowanych słoików, zalewamy marynatą, zwijamy i zawijamy, aż całkowicie ostygną. Zimą grzyby z przyjemnością jemy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gorzki - 19   kcal/100g

Podobne przepisy