Sałatka z wędzonymi udkami i kukurydzą

najprostsze składniki, ale jakie pyszne! Proste i niedrogie! Sałatka z wędzoną kukurydzą i krakersami przypadnie do gustu Twoim gościom. Jest przygotowywany prosto i szybko. Wszystkie produkty do jego przygotowania można kupić z wyprzedzeniem. Udka można zastąpić innymi częściami kurczaka, a nie tylko wędzonymi.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 25 % 8 g
203 kcal
IG: 13 / 13 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonymi udkami i kukurydzą. Aby przygotować sałatkę, pokrój wędzoną nogę na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeży ogórek, pokrój i dodaj do udka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotuj, obierz, pokrój i dodaj do przygotowanych składników sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otwórz puszkę kukurydzy w puszkach, odcedź płyn i dodaj wskazaną ilość do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli sałatka jest planowana od razu do podania, dodaj krakersy. Jeśli nie, lepiej dodać krakersy przed podaniem, aby nie zmiękły. Zaleca się wybór krakersów o neutralnym smaku, aby harmonizowały z resztą składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez, sól i ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Wędzone udka - 220   kcal/100g

Podobne przepisy