skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonymi udkami i kukurydzą. Aby przygotować sałatkę, pokrój wędzoną nogę na kawałki.
Krok 2:
Umyj świeży ogórek, pokrój i dodaj do udka.
Krok 3:
Jajka ugotuj, obierz, pokrój i dodaj do przygotowanych składników sałatki.
Krok 4:
Otwórz puszkę kukurydzy w puszkach, odcedź płyn i dodaj wskazaną ilość do sałatki.
Krok 5:
Jeśli sałatka jest planowana od razu do podania, dodaj krakersy. Jeśli nie, lepiej dodać krakersy przed podaniem, aby nie zmiękły. Zaleca się wybór krakersów o neutralnym smaku, aby harmonizowały z resztą składników.
Krok 6:
Dodaj majonez, sól i ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.
Krok 7:
Wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Wędzone udka - 220 kcal/100g