klasyczna zupa z żółwia

Potchuj swoją rodzinę zagranicznym daniem! Pyszna zupa z żółwia! Klasyczną zupę z żółwia można podawać na obiad lub na lunch. Aby go przygotować, potrzebujesz Sherry, kilku pikantnych sosów, przyprawy kreolskiej i innych prostych składników. Smaku zupy nie można nazwać banalnym i nudnym. To naprawdę wyśmienite danie w restauracji. Zdecydowanie warto spróbować!
Anastasiya╬Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 29 % 4 g
82 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Mięso żółwia myjemy, kroimy na małe kawałki. Wlej część oleju roślinnego do rondla, w którym ugotujemy zupę. Wysyłamy do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż mięso żółwia do rondla. Dodaj przyprawę kreolską. Smażyć przez około 20 minut, aż płyn wyparuje.

2. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Obierz bułgarską paprykę z nasion, usuń łodygę. Moje warzywo pod bieżącą wodą. Pokroić w kostkę. Seler obieramy, kroimy również w kostkę. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę.

3. Włóż cebulę, paprykę, seler i czosnek do rondla, wymieszaj. Dodaj suszony tymianek i liście laurowe, zmniejsz ogień do średniego i smaż często mieszając przez 20 do 25 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.

4. Następnie wlej bulion mięsny i rozłóż koncentrat pomidorowy. Doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj przez 30 minut, okresowo usuwaj tłuszcz, który unosi się na powierzchnię.

5. W międzyczasie wlej pozostały olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Wysyłamy do ognia. Wlej mąkę, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Staramy się, aby mąka się nie przypaliła.

7. Gotuj, aż mieszanina zacznie przypominać mokry piasek i pojawi się lekki orzechowy aromat. Powstałą masę wprowadzamy do zupy, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki.

8. Na tym etapie dodaj Sherry do zupy, zagotuj. Dodajemy również sos Worcester i sos chili. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj przez 30 minut. Dodaj sok z cytryny do zupy, gotuj przez 15-20 minut.

9. Szpinak umyć, pokroić. Gotowane jajka są obrane ze skorupy, pokrojone w kostkę. Wyciągamy liść laurowy z zupy. Zupę rozkładamy na porcje, posypujemy posiekanym jajkiem i szpinakiem.

serwujemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Mięso żółwia - 89   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy