skład / składniki
metoda gotowania
ciasto francuskie filo to jedno z ulubionych dań Greków. Można je znaleźć w menu każdej kawiarni, są stale przygotowywane w domu. Szczególnie popularne są ciasta z nadzieniem serowym. W Grecji zwykle podaje się je na śniadanie. A gotowanie nie jest takie trudne.
1. Do nadzienia ciasta potrzebny będzie sos beszamelowy. Aby to zrobić, rozpuść masło w rondlu z grubym dnem i stopniowo wprowadzaj tam mąkę. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, doprowadź mąkę do złotego odcienia. Następnie, kontynuując ubijanie trzepaczką kuchenną, wlej mleko do rondla i zagotuj mieszaninę przy ciągłym mieszaniu. Gotuj sos przez 8-10 minut, aż uzyskasz gęstą śmietanę. Zdjąć z ognia i ostudzić SOS.
weź jogurt grecki (można go zastąpić kwaśną śmietaną), jajko, grecki ser feta i posiekany twardy ser Gruyere. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i wlej tam schłodzony sos beszamelowy. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. To będzie nadzienie do ciasta.
2. Włącz piekarnik na 210 stopni. Przygotuj patelnię o średnicy 26 cm nasmaruj dno patelni olejem roślinnym.
weź ciasto filo. Podziel go na arkusze. Połóż jeden arkusz na pergaminie, cofnij się o 1 cm od krawędzi, umieść nadzienie wzdłuż krawędzi arkusza i ostrożnie zawiń arkusz w rurkę. Następnie ułóż tę rurkę ciasta wzdłuż krawędzi przygotowanej patelni. Weź drugi arkusz. Połóż na nim nadzienie, zawiń i umieść na patelni w miejscu, w którym kończy się poprzedni. Zrób to ze wszystkimi arkuszami, układając je jako przedłużenie poprzedniej spirali, aż skręcone arkusze ciasta wypełnią całą patelnię.
posmaruj ciasto olejem roślinnym. Przebij go w kilku miejscach wykałaczką, aby para wydostała się podczas ogrzewania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 210 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20-30 minut-w zależności od liczby warstw ciasta. Aby określić gotowość ciasta, należy je lekko wstrząsnąć-nadzienie nie powinno przyklejać się do dna, a ciasto łatwo się rozdzielić.
greckie śniadanie dla całej rodziny jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g