ciasto ślimakowe filo z serem

tradycyjne greckie śniadanie DIY! Spróbuj! Ciasto ślimakowe z serem jest pyszne! Ser feta, sos beszamelowy i odrobina greckiego jogurtu w połączeniu z chrupiącym ciastem nadają temu ciastu cudownie delikatny smak. Ciasto może być pełnoprawnym śniadaniem lub lekką kolacją, dzięki czemu można je podawać jako dodatek do innych potraw.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 42 % 20 g
węglowodany 44 % 21 g
313 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

ciasto francuskie filo to jedno z ulubionych dań Greków. Można je znaleźć w menu każdej kawiarni, są stale przygotowywane w domu. Szczególnie popularne są ciasta z nadzieniem serowym. W Grecji zwykle podaje się je na śniadanie. A gotowanie nie jest takie trudne.

1. Do nadzienia ciasta potrzebny będzie sos beszamelowy. Aby to zrobić, rozpuść masło w rondlu z grubym dnem i stopniowo wprowadzaj tam mąkę. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, doprowadź mąkę do złotego odcienia. Następnie, kontynuując ubijanie trzepaczką kuchenną, wlej mleko do rondla i zagotuj mieszaninę przy ciągłym mieszaniu. Gotuj sos przez 8-10 minut, aż uzyskasz gęstą śmietanę. Zdjąć z ognia i ostudzić SOS.

weź jogurt grecki (można go zastąpić kwaśną śmietaną), jajko, grecki ser feta i posiekany twardy ser Gruyere. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i wlej tam schłodzony sos beszamelowy. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. To będzie nadzienie do ciasta.

2. Włącz piekarnik na 210 stopni. Przygotuj patelnię o średnicy 26 cm nasmaruj dno patelni olejem roślinnym.

weź ciasto filo. Podziel go na arkusze. Połóż jeden arkusz na pergaminie, cofnij się o 1 cm od krawędzi, umieść nadzienie wzdłuż krawędzi arkusza i ostrożnie zawiń arkusz w rurkę. Następnie ułóż tę rurkę ciasta wzdłuż krawędzi przygotowanej patelni. Weź drugi arkusz. Połóż na nim nadzienie, zawiń i umieść na patelni w miejscu, w którym kończy się poprzedni. Zrób to ze wszystkimi arkuszami, układając je jako przedłużenie poprzedniej spirali, aż skręcone arkusze ciasta wypełnią całą patelnię.

posmaruj ciasto olejem roślinnym. Przebij go w kilku miejscach wykałaczką, aby para wydostała się podczas ogrzewania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 210 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20-30 minut-w zależności od liczby warstw ciasta. Aby określić gotowość ciasta, należy je lekko wstrząsnąć-nadzienie nie powinno przyklejać się do dna, a ciasto łatwo się rozdzielić.

greckie śniadanie dla całej rodziny jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy