Chiński ostry sos fasolowy

zdrowa czarna fasola może być również niesamowicie smaczna. Chiński ostry sos fasolowy nadaje gotowym potrawom ostry, słony i jednocześnie pikantny z nutą słodkiego smaku. Najlepiej podawać go ze smażonym ryżem, chińskim makaronem, daniami z drobiu, mięsem, rybami i owocami morza, różnymi zupami, smażonymi warzywami i omletem.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 58 % 18 g
164 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ten chiński sos jest wyjątkowy w swoim zastosowaniu. Jest używany w wielu potrawach kuchni azjatyckiej. Głównym składnikiem sosu są sfermentowane czarne ziarna soi. To z tych ziaren powstaje jeden z głównych składników kuchni chińskiej-sos sojowy.
Czarna soja stanowi cenny produkt. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Dzięki zawartym w nich polifenolom czarna soja poprawia pamięć, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Główną zaletą czarnej fasoli jest również jej niskokaloryczność. Dlatego są używane do tłumienia głodu i poprawy metabolizmu. Możesz kupić taką fasolę w sklepie w dziale kuchni azjatyckiej lub zamówić w sklepie internetowym.

przygotowanie sosu jest dość proste. Opłucz fasolę i włóż do małej miski, zalej czystą wodą i pozostaw do spęcznienia na około godzinę. Następnie spuść wodę z fasoli i puree z nich za pomocą blendera lub po prostu zetrzyj fasolę widelcem.
obierz czosnek, drobno posiekaj. Opłucz zieloną cebulę, a także drobno posiekaj. Zetrzyj imbir na drobnej tarce.

wlej olej roślinny do małego rondla, podgrzej go i wlej tam posiekany czosnek i imbir. Smaż je na średnim ogniu przez około minutę, następnie dodaj zieloną cebulę i smaż przez 1 minutę.
następnie dodaj do rondla ugotowaną puree z czarnej fasoli, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Następnie wlej gotowy bulion z kurczaka (można go zastąpić warzywami), wino ryżowe, sos sojowy, ocet ryżowy, sos chili i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, aż płyn w rondlu zmniejszy się o połowę.
W międzyczasie rozpuść skrobię kukurydzianą w czystej wodzie, dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek. Wlej rozpuszczoną skrobię kukurydzianą do rondla w cienkim strumieniu. Ciągle mieszając, gotuj sos jeszcze przez minutę, aż masa na patelni zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić i przelać do czystego, szczelnego pojemnika.

gotowy sos można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Jego smak najlepiej ujawnia się w potrawach z przylądkiem, rybami, smażonymi warzywami, ryżem, makaronem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała surowa - 340   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona surowa - 343   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63   kcal/100g
  • Suszona fasola mung nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Fasola mung kiełkowana na surowo - 350   kcal/100g
  • Fasola czarna - 58   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy