skład / składniki
metoda gotowania
ten chiński sos jest wyjątkowy w swoim zastosowaniu. Jest używany w wielu potrawach kuchni azjatyckiej. Głównym składnikiem sosu są sfermentowane czarne ziarna soi. To z tych ziaren powstaje jeden z głównych składników kuchni chińskiej-sos sojowy.
Czarna soja stanowi cenny produkt. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Dzięki zawartym w nich polifenolom czarna soja poprawia pamięć, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Główną zaletą czarnej fasoli jest również jej niskokaloryczność. Dlatego są używane do tłumienia głodu i poprawy metabolizmu. Możesz kupić taką fasolę w sklepie w dziale kuchni azjatyckiej lub zamówić w sklepie internetowym.
przygotowanie sosu jest dość proste. Opłucz fasolę i włóż do małej miski, zalej czystą wodą i pozostaw do spęcznienia na około godzinę. Następnie spuść wodę z fasoli i puree z nich za pomocą blendera lub po prostu zetrzyj fasolę widelcem.
obierz czosnek, drobno posiekaj. Opłucz zieloną cebulę, a także drobno posiekaj. Zetrzyj imbir na drobnej tarce.
wlej olej roślinny do małego rondla, podgrzej go i wlej tam posiekany czosnek i imbir. Smaż je na średnim ogniu przez około minutę, następnie dodaj zieloną cebulę i smaż przez 1 minutę.
następnie dodaj do rondla ugotowaną puree z czarnej fasoli, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Następnie wlej gotowy bulion z kurczaka (można go zastąpić warzywami), wino ryżowe, sos sojowy, ocet ryżowy, sos chili i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, aż płyn w rondlu zmniejszy się o połowę.
W międzyczasie rozpuść skrobię kukurydzianą w czystej wodzie, dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek. Wlej rozpuszczoną skrobię kukurydzianą do rondla w cienkim strumieniu. Ciągle mieszając, gotuj sos jeszcze przez minutę, aż masa na patelni zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić i przelać do czystego, szczelnego pojemnika.
gotowy sos można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Jego smak najlepiej ujawnia się w potrawach z przylądkiem, rybami, smażonymi warzywami, ryżem, makaronem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Fasola suszona Biała surowa - 340 kcal/100g
- Fasola suszona Biała gotowana - 118 kcal/100g
- Fasola suszona czerwona surowa - 343 kcal/100g
- Fasola suszona czerwona gotowana - 118 kcal/100g
- Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63 kcal/100g
- Suszona fasola mung nie gotowana - 340 kcal/100g
- Fasola mung kiełkowana na surowo - 350 kcal/100g
- Fasola czarna - 58 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g