skład / składniki
metoda gotowania
ten sos będzie wspaniałym dodatkiem do dań z ryżu, pieczonych warzyw, wędlin i ryb. Łatwość przygotowania i niesamowity pikantny smak nikogo nie pozostawi obojętnym.
gotowy sos jest umiarkowanie ostry ze słodką nutą przyprawy. Dostosowując ilość różnych składników wchodzących w jego skład, w szczególności sosu chili, można uczynić go mniej lub bardziej pikantnym.
weź mały rondel i wlej tam 50 ml czystej wody o temperaturze pokojowej, ocet ryżowy i dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj.
W międzyczasie obierz, umyj i drobno posiekaj czosnek. Wrzuć zmiażdżony czosnek do garnka z wrzącym płynem. Dodaj tam czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne kilka minut. W tym czasie wszystkie produkty dobrze się ze sobą mieszają i tworzą jedną kompozycję. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej sos chili. Wymieszać.
w osobnym małym pojemniku wymieszaj skrobię kukurydzianą i 20 ml zimnej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż skrobia całkowicie się rozpuści i znikną grudki.
ponownie włóż patelnię z sosem do ognia, zagotuj i powoli wprowadź tam skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w zimnej wodzie. Ponownie dobrze wszystko wymieszaj. Posolić SOS.
kontynuuj gotowanie sosu na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Stopniowo sos zacznie gęstnieć. Gdy uzyska gęstą konsystencję, zdejmij patelnię z ognia i ostudź zawartość.
gotowy sos, wlewany do czystego szklanego pojemnika, można przechowywać w lodówce przez 10-14 dni. Po chwili może stać się jeszcze ostrzejszy.
podawaj pikantnie słodki chiński SOS najlepiej do gotowych potraw z mięsa, warzyw, ryb, ryżu. Sos ten szczególnie dobrze komponuje się z bułkami jajecznymi lub prostym z omletem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g