pikantnie słodki chiński SOS

niesamowite połączenie pikantności i słodyczy! Spróbuj i oceń! Pikantnie słodki chiński SOS różni się od innych chińskich przypraw niesamowitym połączeniem słodkiego posmaku z pikantnymi nutami finiszu. Może być stosowany jako marynata do mięsa, ryb, dodawany do potraw z ryżu, smażonych warzyw. Szczególnie dobrze ten sos pasuje do szybkich przystawek - bułek jajecznych, omletów i grillowanego sera tofu.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 54 g
224 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

ten sos będzie wspaniałym dodatkiem do dań z ryżu, pieczonych warzyw, wędlin i ryb. Łatwość przygotowania i niesamowity pikantny smak nikogo nie pozostawi obojętnym.

gotowy sos jest umiarkowanie ostry ze słodką nutą przyprawy. Dostosowując ilość różnych składników wchodzących w jego skład, w szczególności sosu chili, można uczynić go mniej lub bardziej pikantnym.

weź mały rondel i wlej tam 50 ml czystej wody o temperaturze pokojowej, ocet ryżowy i dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj.

W międzyczasie obierz, umyj i drobno posiekaj czosnek. Wrzuć zmiażdżony czosnek do garnka z wrzącym płynem. Dodaj tam czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne kilka minut. W tym czasie wszystkie produkty dobrze się ze sobą mieszają i tworzą jedną kompozycję. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej sos chili. Wymieszać.

w osobnym małym pojemniku wymieszaj skrobię kukurydzianą i 20 ml zimnej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż skrobia całkowicie się rozpuści i znikną grudki.

ponownie włóż patelnię z sosem do ognia, zagotuj i powoli wprowadź tam skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w zimnej wodzie. Ponownie dobrze wszystko wymieszaj. Posolić SOS.

kontynuuj gotowanie sosu na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Stopniowo sos zacznie gęstnieć. Gdy uzyska gęstą konsystencję, zdejmij patelnię z ognia i ostudź zawartość.

gotowy sos, wlewany do czystego szklanego pojemnika, można przechowywać w lodówce przez 10-14 dni. Po chwili może stać się jeszcze ostrzejszy.

podawaj pikantnie słodki chiński SOS najlepiej do gotowych potraw z mięsa, warzyw, ryb, ryżu. Sos ten szczególnie dobrze komponuje się z bułkami jajecznymi lub prostym z omletem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy