możesz nadać sosowi żurawinowemu ostry, kwaśny lub słodki smak za pomocą prostych i niedrogich produktów: cukru, miodu, papryki. Sama jagoda jest kwaśna, więc pod tym względem wszystko jest również proste: do kwaśnego sosu potrzebujesz tylko wody, soli i przypraw do smaku.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sos żurawinowy:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
żurawina | 26 | 0.5 | 0 | 6.8 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
skórka pomarańczowa | 97 | 1.5 | 0.2 | 14.4 |
sok pomarańczowy | 36 | 0.9 | 0.2 | 8.1 |
skrobia ziemniaczana | 300 | 1 | 0 | 79.6 |
aby w naczyniu pozostały jak najbardziej przydatne substancje dla organizmu, lepiej gotować i podawać sos od razu. I nie poddawać go obróbce cieplnej. W ostateczności przechowuj w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Jeśli chcesz przygotować się na zimę, musisz już pomyśleć, co jest lepsze. Najlepsze przechowywanie znajduje się w lodówce. Jeśli robisz to dla piwnicy, preferowane jest gotowanie.
idealny do półfabrykatów sos, który jest przeznaczony głównie do dań z drobiu. Musisz wymieszać żurawinę z cukrem i gotować w rondlu z grubym dnem, aż jagody pękną. Dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Następnie-cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. Gotuj przez pięć minut. Wlej sok z cytryny i pomarańczy (świeżo wyciśnięty), gotuj przez około trzy minuty. Zdjąć z ognia i butelkować / puszkować do późniejszego przechowywania.
Ogólnie rzecz biorąc, w zależności od preferencji smakowych i dania, do którego podawany jest sos żurawinowy, jego przepisy mogą być tak różne, jak wiele różnych przypraw i przypraw na świecie. Żurawinę można mieszać z innymi jagodami: czarną porzeczką,borówkami. Możesz dodać do niego warzywa: cebulę, czosnek, seler, paprykę. Jagody są częściowo pozostawione w całości lub wytarte w puree ziemniaczanym (podczas gotowania skórka ulega zniszczeniu). Możesz pozostawić gruby lub rozcieńczyć go cieplej.
pięć najszybszych przepisów na sos żurawinowy w domu:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
sos żurawinowy do dań mięsnych | 10 min | 122 | +100 |
sos żurawinowy do mięsa | 10 min | 54 | +76 |
prosty sos żurawinowy | 15 min | 138 | +28 |
najprostszy słodko-kwaśny sos żurawinowy | 20 min | 122 | +66 |
sos żurawinowy z imbirem i cynamonem | 20 min | 98 | +29 |
warto wspomnieć, że sos żurawinowy jest dobry nie tylko jako przyprawa do potraw. Pomoże utrzymać układ odpornościowy w sezonie zimowym. W końcu żurawina jest jednym z silnych przeciwutleniaczy.