najprostszy słodko-kwaśny sos żurawinowy

niezrównany SOS doda koloru prawie każdemu daniu! Moim zdaniem bardzo dobrze podkreśla smak takiego jedzenia jak smażone mięso (wołowina, jagnięcina, wieprzowina) sos żurawinowy. Gotuję go dość często i teraz podzielę się z wami jego przepisem kulinarnym.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 31 g
122 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wlej cukier do rondla. Wlej wodę. Gotuj przez pięć minut, mieszając.

posiekaj żurawinę w blenderze, wlej do syropu.

gotuj przez pięć minut, mieszając.

Usuń z pieca.

sos żurawinowy jest gotowy! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy