placki owsiane na mleku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź Herkulesa lub płatki owsiane i ugotuj z nich owsiankę, a do tego najpierw ugotuj płatki na wodzie, a gdy owsianka zgęstnieje, wlej gorące mleko i zagotuj do końca. Tylko nie zapomnij o soli. Teraz najważniejsze jest, aby nie jeść owsianki, ale pozostawić ją do ostygnięcia. A teraz zamienimy już schłodzoną owsiankę w naleśniki z owsianki. Zetrzyj jabłko na drobnej tarce, wymieszaj z owsianką, dodaj mąkę do tej mieszanki, spróbuj i dodaj sól i cukier. Wymieszaj-wymieszaj i upiecz naleśniki. Lepiej jest położyć je na patelni łyżką stołową i jeść ze śmietaną. Oto taki przepis kulinarny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g