zupa z soczewicy

Zdrowe jedzenie może być również pyszne! Zupa z soczewicy jest doskonałym przykładem! Mój mąż był chory przez długi czas, więc lekarze przepisali mu jeść tłuczone zupy. Dzięki Bogu wyleczył się dawno temu, ale nadal mam ten nawyk, ponieważ chcę i jakoś urozmaicić stół, poza tym takie zupy są przydatne dla dzieci i same w sobie są pyszne. Teraz chcę Ci zaoferować przepis na zupę z soczewicy. Prawdopodobnie już się nie powtórzę, sam wiesz, że jest bardzo przydatny. A w nim, podobnie jak w fasoli, jest dużo białka. Dlatego kto postarzał post dla Ciebie ten przepis będzie darem niebios.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 58 % 14 g
123 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

bierzemy soczewicę i gotujemy ją w wodzie. Po prostu wlej trochę, a kiedy się zagotuje, dodaj trochę. Cebulę należy usmażyć razem z marchewką na maśle, a na samym końcu dodać mąkę. Kiedy nasza fasola jest gotowa, pocierasz zwykłą łyżką, dodajesz mleko i smażysz, a następnie trochę goździków, pieprzu i soli. Doprowadź do wrzenia i na samym końcu wlej jajka, które musisz osobno ubić na talerzu. Udekoruj natką pietruszki lub zieloną cebulą. Ta zupa puree jest podawana na gorąco z białym chlebem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy