skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zeszłego lata byliśmy z mężem w Turcji, gdzie na jednym z hotelowych obiadów podano nam turecką zupę. Szczerze mówiąc, to jedzenie uderzyło mnie tak bardzo, że po powrocie do domu postanowiłem sam ugotować to danie. Wyszło całkiem nieźle. Jeśli chcesz spróbować tego pierwszego dania, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego. Zaczynamy więc od dokładnego umycia ryżu, a następnie włożenia go do rondla z gotowym bulionem, olejem i odpowiednią ilością soli. Umieść rondel na umiarkowanym ogniu. Teraz zmielimy wszystkie pomidory (z wyjątkiem jednego) w blenderze, filtrujemy, odrzucając skórki, do bulionu. Pozostały pomidor jest obrany ze skóry, pokrojony w małe kostki i umieszczony w bulionie. W ten sposób gotujemy naszą zupę przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy zupę z pieca, wlewamy do talerzy, w razie potrzeby posypujemy ziołami i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy zupa w końcu ostygnie, podajemy ją w tej formie do stołu. Jestem pewien, że to zimne pierwsze danie nie pozostawi nikogo obojętnym. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g